bezár
 

art&design

2011. 03. 24.
Fiatal Kortárs Állásfoglalások - Pályázati felhívás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Fiatal Kortárs Állásfoglalások (FIKA) című kiállítást 2011-ben is megrendezik. Az első alkalommal 2009-ben Pécsett, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra felújításra váró épületében jött létre. A szakmai zsűri 230 pályázatból választott ki 38, a magyar társadalmat foglalkoztató kérdésekre és problémákra kritikusan reflektáló műalkotást. A 2011-es tárlat pályázati anyaga a FIKA honlapján érhető el. Alább Stenczer Sári, kurátor felhívását adjuk közre.
"Autonóm teret kívánunk nyújtani minden olyan műnek, amely korunk egyéni, specifikus vagy általános problémáira akarja figyelmünket irányítani. A kiállítás kommunikációs teret biztosít majd azoknak a pályázati munkáknak, amelyek számára a kérdésfeltevés a fontos és sokoldalúan, nyitottan láttatják és elemzik azt a szociális és politikai teret amelyet magunkénak tudunk és vallunk, amelyben a hétköznapjaink zajlanak.
 
Az utóbbi évszázadok történelmi traumái és az utolsó két évtized alatt végbement átalakulás, az európai integráció és napjaink folyamatosnak tűnő krízise eredményezte szociális változások, az általános kiábrándultság vagy a nemzeti identitás kapcsán felmerült bizonytalanság olyan diskurzusokra késztet bennünket, amelyben a fiatal kortárs művészeknek is aktív szerepet kell vállalniuk. Hiszen a figyelemfelkeltés, az ellenállás, a tiltakozás és a művészeti pozíciók meghatározása alapvető szükséglete egy egészséges társadalomnak.
 
Nem gondoljuk, hogy egy csapásra megoldásokat találhatunk az erőszak, a rasszizmus, a populizmus, a környezetrombolás, a szociális igazságosság, a homofóbia, a korrupció, vagy az igénytelen tömegmédia égető kérdéseire, de hisszük, hogy a kortárs művészet egyik feladata az is, hogy mindezekkel a kérdésekkel kapcsolatos dialógus megteremtéséhez sratégiákat ajánljon.
 
A Fiatal Kortárs Állásfoglalások pályázat ismételt kiírásának célja, hogy felfedezzük és bemutassuk a hazai képzőművészet dinamikáját és a benne található szubverzív, építő és romboló pozíciókat – melyek legfontosabb jellemzője a szabadságvágy."

Stenczer Sári, kurátor 
 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Áfra János --


További írások a rovatból

art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron

Más művészeti ágakról

színház

Találkozás a szabadsággal Találkozás a szabadsággal
A szökés a Vígszínházban – egy téma továbbélésének lehetőségei
Beszélgetés Enyedi Ildikóval a januári Hadik Brunch-on
irodalom

Egy szamosújvári polgár karikatúrája Egy szamosújvári polgár karikatúrája
Törös Tivadar Áfgánistán Vártán levelei című tárcagyűjteménye elé (Romanika Kiadó, Budapest, 2019.)
Interjú Erdély Mátyással az operatőri hivatásról, a siker kérdéseiről, a kamera mögött álló művész hazai és külföldi lehetőségeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés