bezár
 

art&design

2011. 03. 26.
Piszkosul izgalmas kiállítás várja a szemét történetére kíváncsi briteket
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 17. századi Hollandiától kezdve egészen napjaink New Yorkjáig követi végig a piszok történetének meghatározó állomásait egy különleges londoni kiállítás, amely a hagyományosan közutálatnak örvendő kosz művészeti, tudományos és orvostudományi életben betöltött szerepével igyekszik megismertetni a látogatókat.
"A kosz egy olyan dolog, amelyet mi magunk termelünk és amellyel mindennap találkozunk" - mondta James Peto, a kiállításnak otthont adó Wellcome Collection kurátora. A Szemét: a mindennapok piszkos igazsága című tárlat célja a piszok jó és rossz oldalának bemutatása. "Ha megfelelő mennyiség van belőle a megfelelő helyen, az hasznos számunkra" - hangsúlyozta Peto.

"Utáljuk a piszkot, de ne felejtsük, hogy az egyúttal a fejlődés jele is, hiszen minél több a város, a gyár, a civilizáció, annál több a piszok is, és az ellene való harc már évszázadok óta komoly kihívást jelent a társadalmak számára" - tette hozzá. A kiállításból kiderül, hogy a történelem során sokan felfedezték a mocsokban rejlő üzleti lehetőségeket: a 19. századi szennyvízcsatornákban kutató utcakölyköktől és kincsvadászoktól kezdve, egészen a hivatalos tiltási próbálkozások ellenére továbbra is puszta kézzel dolgozó indiai árnyékszékpucolókig.

"A középkori London szemetét a városon kívül élő gazdák vásárolták meg, hogy azzal trágyázzák a földjeiket. Ma pedig az elektromosságot is a városi szemét egy részének elégetéséből nyerik" - mondta Kate Forde, a tárlat másik kurátora. A piszok és a betegségek több évszázados kapcsolata, valamint a higiénia is górcső alá kerülnek a kiállításon.

A látogatók megismerkedhetnek Joseph Bazalgette csatornahálózatával, amely kigyógyította a viktoriánus kori Londont a "nagy bűz" betegségéből, illetve az orvos John Snow nevével, aki rájött, hogy a kolera a fertőzött vízzel terjed, így az egyik közös tározó lezáratásával megálljt parancsolt a több száz áldozatot követelő betegségnek a londoni Sohóban.

A kiállítás betekintést enged a New York-i Staten Island Fresh Kills nevű - a világ egykori legnagyobb - szemétlerakójának zöldesítésére vonatkozó jövőbeli tervekbe.

A tárlat egyik részlege a német higiéniai múzeummal ismerteti meg a látogatókat, amely az 1930-as években felkarolta a "faji higiénia" náci elméletét. Ezen kívül a piszokhoz kapcsolódó műtárgyakat, köztük emberi ürülékből készült - szagtalan - szobrokat és a londoni háztartásokból - köztük Benjamin Franklin házának egyik szőnyegéből - származó házi piszok "ereklyéket" csodálhatnak meg azok, akik augusztus 31-éig felkeresik a tárlatot.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
art&design

Be szabad jönni? Be szabad jönni?
POSZTADOKKAPOKALIPTIKUS - Mécs Miklós, Mécs Miklós, Mécs Miklós és Mécs Miklós (+ Fischer Judit és a Sz.A.F.) kiállítása / Trafó Galéria
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről

Más művészeti ágakról

irodalom

Nemiség, zsidóság, gyermekélet és irodalom – zenés, dalos recepttel Nemiség, zsidóság, gyermekélet és irodalom – zenés, dalos recepttel
A Magvető Kiadó főszerkesztője sütött-nőzött hanuka előtt a Csányi5 Vendégkönyv sorozatában
irodalom

Egy szamosújvári polgár karikatúrája Egy szamosújvári polgár karikatúrája
Törös Tivadar Áfgánistán Vártán levelei című tárcagyűjteménye elé (Romanika Kiadó, Budapest, 2019.)
NKS + FDM Crew, StreetROYAL – Instant-Fogas Komplexum, december 14.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés