bezár
 

art&design

2011. 03. 27.
Jelentős egyiptomi gyűjteményre csaphatnak le Londonban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ókori egyiptomi kincseket, többek közt ékszerekből és szobrokból álló százdarabos gyűjteményt árverez el a Christie's aukciósház áprilisban, a kollekció a belga Empain báró öröksége.
Az értékes darabokat Edouard Louis Joseph, Empain 1852 és 1929 között élt bárója gyűjtötte össze, most unokája bocsátja árverésre. A mérnök, mágnás és pénzember nagy rajongója volt az egyiptológiának, kollekciója a várakozások szerint 400 ezer fontért (121,8 millió fontnak megfelelő összegért) kelhet el - becsülte a Christie's, amely további 252 tételt sorakoztat fel antikvitásokat kínáló áprilisi licitjén.

Miután 1904-ben nagy sikert aratott a párizsi metró építésével, a belga születésű báró Egyiptomba utazott, hogy felügyelje egy helyi vasútépítési tervet. Olyannyira szerelmese lett az afrikai országnak, hogy ott maradt, Heliopolis Oasis néven saját vállalatot alapított. Később együttműködést alakított ki a belga királyi művészettörténeti múzeummal, munkásságáért bárói címet kapott.

A gyűjteményben szereplő darabok közül nagy érdeklődésre tarthat számot egy nemes fából készült szobor, amelyért 20-25 ezer fontot is megadhatnak. Ennél magasabbra, 30-50 ezer fontra taksálják egy színes halotti lepel árát. Hasonló összegért kelhet el egy bronzbika is.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged

Más művészeti ágakról

irodalom

Nemiség, zsidóság, gyermekélet és irodalom – zenés, dalos recepttel Nemiség, zsidóság, gyermekélet és irodalom – zenés, dalos recepttel
A Magvető Kiadó főszerkesztője sütött-nőzött hanuka előtt a Csányi5 Vendégkönyv sorozatában
Tom Hooper: Macskák
Interjú Erdély Mátyással az operatőri hivatásról, a siker kérdéseiről, a kamera mögött álló művész hazai és külföldi lehetőségeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés