bezár
 

art&design

2011. 04. 01.
Ságvári Endre szobrának sorsáról vitáznak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ságvári Endre helyi szobrának sorsáról vitáznak a politikai pártok Szombathelyen, a várost irányító Fidesz-KDNP-frakció szerint ugyanis a volt kommunista vezető szobrát el kellene távolítani a közterületről. A Societas baloldali ifjúsági mozgalom szombathelyi szervezete pénteken közleményben tiltakozott a szobor sorsa körül kialakult "ideológiai háború" miatt.
Lazáry Viktor (Fidesz) alpolgármester a városi közgyűlés csütörtöki ülésén úgy fogalmazott: Ságvári Endre egy "bűnöző, gyilkos" volt, az elmúlt húsz év szégyene az, hogy Ságvári szobra még mindig állhat Szombathelyen.

Lendvai Ferenc (Fidesz) önkormányzati képviselő szerint ha Ságvári Endre élne és olyanokat követne el, mint akkoriban, ma "terroristának" nevezhetnénk őt, és ezen az alapon akár Oszama bin Ladennek is állíthatnánk szobrot.

Gyebrovszky János (MSZP) - annak a körzetnek a képviselője, ahol a szobor áll - úgy vélekedett, hogy a Károly Róbert utcában élő embereknek kellene dönteniük a szobor sorsáról, arról, azt "akarják-e nézegetni vagy sem".

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzat hatásköre dönteni a köztéri szobrok kihelyezéséről, ezért felkérte a kulturális bizottságot és a városfejlesztési bizottságot, vizsgálják meg az ügyet, melyet egyébként közlése szerint egy a körzetben lakó polgár vetett fel beadványában.

A Societas baloldali ifjúsági mozgalom szombathelyi szervezete pénteken egy közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben tiltakozását fejezte ki a szobor sorsa körül kialakult "ideológiai háború" miatt.

Mint írták, Ságvári Endre a baloldali ifjúsági mozgalom egyik szervezője volt, 1937 szeptemberében részt vett a Tompa utcai nyilas ház elleni támadásban, amiért nyolc havi fogházra ítélték. Főszervezője volt továbbá a Batthyány-örökmécsesnél 1941. október 6-án lezajlott szociáldemokrata megmozdulásnak és háború elleni tiltakozó akcióknak.

Hozzátették, hogy Ságvári emellett részt vett az ellenállási mozgalom szervezésében, amiért a rendszer üldözöttjévé vált. Halálos lövést kapott, amikor a csendőrség 1944. július 27-én megpróbálta letartóztatni Budapesten. Emlékét utcák, emléktáblák, iskolák és szobrok őrzik országszerte - emlékeztetnek a közleményben.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Au revoir, Au Revoir! Au revoir, Au Revoir!
Véget ért a fotókiállítás a BTM Vármúzeumában
art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*

Más művészeti ágakról

Corneliu Porumboiu: A hegyek szigete
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Észak-Kaliforniai művészidentitással Magyarországon Észak-Kaliforniai művészidentitással Magyarországon
Interjú Simon-Mazula Tiborral pályakezdésről, az USA-ban töltött évekről
Kövek. Barkácsolás, gyűjtögetés és Adalbert Stifter
Guy Ritchie: Úriemberek


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés