bezár
 

art&design

2011. 04. 23.
Tajvani kiállításon egyesül egy 660 éves kettészakított tájkép
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tajvani kiállításon egyesül az a 660 éves tájképfestmény, amelyet több mint 300 évvel ezelőtt szakítottak ketté és azóta is más-más múzeumokban tárolnak.
A kínai tájképfestészet meghatározó darabjának tekintett, tussal festett tekercset a Jüan-dinasztia korának meghatározó mestere, Huang Kung-vang (Huang Gongwang) 1348 és 1350 között készítette.

A 17. században a tekercset akkori tulajdonosa meg akarta semmisíteni. Eltépte, hogy könnyebb legyen elégetnie, de ezt végül a haldokló gyűjtő rokona megakadályozta.

A felbecsülhetetlen kulturális értéket képviselő festményt azóta tárolják külön-külön, és a kínai polgárháború végén, 1949-ben a tekercs nagyobbik, 33 x 640 centiméteres darabja került Tajvanra.

A műalkotás kisebbik, 32 x 51 centiméteres darabját a Hangcsouban (Hangzhou) található tartományi múzeumból viszik a tajpeji palotamúzeumba, ahol a június 2-tól látogatható új tárlaton egyesülnek az évszázadok óta szétszakítva tárolt tekercsek.

A negyvennaposra tervezett kiállítást sokan úgy értékelik, hogy a kínai kormány ezzel a gesztussal is támogatni kívánja a jelenlegi tajvani vezetést, és a három évvel ezelőtt hivatalba lépett Ma Jing-csiu (Ma Ying-jeou) elnököt, aki sokat tett a Tajvani-szoros két partja közötti viszály enyhítéséért.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Művészek a járvány idején#3 Művészek a járvány idején#3
Interjú Bartha Ágnessel a kialakult helyzetről, otthonmaradásról, és tervezett munkákról
art&design

Művészek a járvány idején#1 Művészek a járvány idején#1
Interjú Szegedi Katalinnal a kialakult helyzetről, otthonmaradásról és tervezett munkákról

Más művészeti ágakról

Andrew Rossi: Az igazság nyomában: Félretájékoztatás és az álhírek ára
Spike Lee: Az 5 bajtárs
A Lehetnék bárki című antológiáról
Judd Apatow: Staten Island királya


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés