bezár
 

art&design

2008. 07. 10.
Hamis a New York-i és londoni kristálykoponya (is)
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Viszonylag modern hamisítvány a londoni British Museumban, illetve a washingtoni Smithsonian Institute-ban kiállított "azték vagy maja" kristálykoponya - ezt tartalmazza egy tanulmány, amely szerdán jelent meg a Journal of Archaeological Science című szakfolyóiratban. A párizsi Branly-múzeumban már három hónapja kimutatták, hogy az ott őrzött, korábban "prekolumbiánusnak" minősített kristálykoponyát a 19. században csiszolták ipari eszközökkel.
A kristálykoponyákhoz fűződő legendás történetek ihlették a híres Indiana Jones filmsorozat közelmúltban bemutatott epizódját, az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című produkciót is. 

A hegyi kristályból készült, aztéknak vagy majának mondott koponyák a 19. század végén tűntek fel a régiségpiacon, jelenleg 12-ről tudnak. Kilenc magánszemély birtokában van, a többi az említett három múzeum "kincse".
 
Az új tanulmány szerint számos bizonyíték szól amellett, hogy csak néhány évvel azelőtt "gyártották le" őket, hogy piacra kerültek. 

A British Museum által 1897-ben megvásárolt, 15 centiméter magas darab kristályait esztergapadon és fúrógéppel munkálták meg, majd fémeszközökre erősített gyémánttal csiszolták - állapította meg az elektronmikroszkópos vizsgálat.

A Smithsonian Institute 1992-ben-ban beszerzett 25 centis kristálykoponyáján is kimutatták ipari csiszolókorongok és csiszolóanyagok "enyhe nyomát" - ilyenek nem léteztek a mai Latin-Amerikában Kolumbusz és az európaiak érkezése előtt. 

A British Museum és a Quai Branly múzeum példánya a 19. században egy Eugene Boban nevű, kétes hírű műkereskedő kezén is átment. 

A 12 kristálykoponyát feltűnésétől kezdve legendás történetek övezték. Úgymond az együttest a mitológiai Atlantisz népe hozta a földre, hogy átadja ismereteit az emberiségnek, majd az olmék, a maja és az azték indiánok őrizték egy nagy piramisban. Ha sikerül összegyűjteni őket - hangzott az egyik legenda -, a koponyák megszólalnak, táplálkoznak és mágikus hatalomra tesznek szert. Ha pedig a maja naptár utolsó napján, 2012. december 21-én felsorakoztatják őket, a Föld forgása leáll.

Az új Indiana Jones-kalandban egy diktatúra ügynökei éppenséggel a világ fölötti uralmat akarták megszerezni a koponyák birtokában.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
A Fausttól a Szívlapátig. Kortárs könyvek a középiskolában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés