bezár
 

art&design

2011. 09. 01.
Megtalálták Ned Kellyt, de hiányzik a feje
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megtalálták Ned Kelly, a legendás ausztrál "betyár" csontvázát - bár fejetlenül.
A kutatás bő másfél éven át folyt az 1880-ban kivégzett, Robin Hoodként, avagy Jesse Jamesként emlegetett ausztrál népi hős földi maradványainak megleléséért.

Kelly bandájával kirabolt több bankot és lelőtt három rendőrt, amiért végül 25 évesen akasztófán végezte. A rendőrség két éven át vadászott rá.

Kelly csontjai a melbourne-i Pentridge börtön tömegsírjából kerültek elő 32 másik néhai rab maradványaival.

A kutatók DNS-minta révén kétséget kizáróan azonosították Kelly csontvázát, a jelenkori molekulamintát a haramia Ellen nevű nővérének dédunokája szolgáltatta, akit Leigh Olivernek hívnak és jóval békésebben él: tanár.

"Remélem, végül méltóságban nyugodhat. A családunk hősként tiszteli" - mondta Leigh Kellyről.

A csontvázon golyók okozta sebek is vannak, amelyek tovább erősítik, hogy Kellyről van szó. Utolsó tűzpárbajában házi készítésű páncélzatot viselt, de több rendőrgolyó is érte: megsebesült a könyökén, a combján, alsó lábszárán.

Kellyt életében rendőrök keresték hosszasan, halálában tudósok teszik ugyanezt. A keresés ugyanis még nem ért véget, mivel nincs meg Kelly feje. A bandavezért eredetileg az Old Melbourne Gaol nevű börtönben végezték ki, melyet viszont 1929-ben bezártak és akkor exhumálták a kivégzett rabok holttesteit.

A tömegsír felnyitása azonban jelenkori áruháznyitásra hasonlított, mivel a bámészkodó tömeg megrohanta a csontokat és jó párat elragadott belőlük, köztük Kelly koponyáját. Idővel ugyan megkerült, és kiállították a régi börtönben - amely jó ideje múzeum -, ám 1978-ban megint ellopták. Azóta nem tudni, hol van a Kelly-banda fejének feje, feltehetően egy "gyűjtő" otthonában porosodik.

A kutatók remélik, hogy csontváz megleléséről szóló hírek segítenek a koponya előkerítésében - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
art&design

Harsány mélymerülés Harsány mélymerülés
Tót Endre: Layout festmények 1988-1991
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről

Más művészeti ágakról

irodalom

Helyzetjel: A soványság fétise Helyzetjel: A soványság fétise
Avagy tényleg a soványság váltja ki a férfiban a merevedést?
Két Bohémélet rendezés az Operában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés