bezár
 

art&design

2011. 09. 01.
Megtalálták Ned Kellyt, de hiányzik a feje
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megtalálták Ned Kelly, a legendás ausztrál "betyár" csontvázát - bár fejetlenül.
A kutatás bő másfél éven át folyt az 1880-ban kivégzett, Robin Hoodként, avagy Jesse Jamesként emlegetett ausztrál népi hős földi maradványainak megleléséért.

Kelly bandájával kirabolt több bankot és lelőtt három rendőrt, amiért végül 25 évesen akasztófán végezte. A rendőrség két éven át vadászott rá.

Kelly csontjai a melbourne-i Pentridge börtön tömegsírjából kerültek elő 32 másik néhai rab maradványaival.

A kutatók DNS-minta révén kétséget kizáróan azonosították Kelly csontvázát, a jelenkori molekulamintát a haramia Ellen nevű nővérének dédunokája szolgáltatta, akit Leigh Olivernek hívnak és jóval békésebben él: tanár.

"Remélem, végül méltóságban nyugodhat. A családunk hősként tiszteli" - mondta Leigh Kellyről.

A csontvázon golyók okozta sebek is vannak, amelyek tovább erősítik, hogy Kellyről van szó. Utolsó tűzpárbajában házi készítésű páncélzatot viselt, de több rendőrgolyó is érte: megsebesült a könyökén, a combján, alsó lábszárán.

Kellyt életében rendőrök keresték hosszasan, halálában tudósok teszik ugyanezt. A keresés ugyanis még nem ért véget, mivel nincs meg Kelly feje. A bandavezért eredetileg az Old Melbourne Gaol nevű börtönben végezték ki, melyet viszont 1929-ben bezártak és akkor exhumálták a kivégzett rabok holttesteit.

A tömegsír felnyitása azonban jelenkori áruháznyitásra hasonlított, mivel a bámészkodó tömeg megrohanta a csontokat és jó párat elragadott belőlük, köztük Kelly koponyáját. Idővel ugyan megkerült, és kiállították a régi börtönben - amely jó ideje múzeum -, ám 1978-ban megint ellopták. Azóta nem tudni, hol van a Kelly-banda fejének feje, feltehetően egy "gyűjtő" otthonában porosodik.

A kutatók remélik, hogy csontváz megleléséről szóló hírek segítenek a koponya előkerítésében - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről

Más művészeti ágakról

Interjú Nyáry Lucával
irodalom

Egy szamosújvári polgár karikatúrája Egy szamosújvári polgár karikatúrája
Törös Tivadar Áfgánistán Vártán levelei című tárcagyűjteménye elé (Romanika Kiadó, Budapest, 2019.)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés