bezár
 

irodalom

2011. 09. 29.
Lerakták a Mesemúzeum és Meseműhely alapkövét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lerakták csütörtökön a budai Várba tervezett Mesemúzeum és Meseműhely alapkövét; az eseményen Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester és E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója helyezte el közösen a jelképes tárgyat a földbe az intézmények otthont adó Döbrentei utca 15. szám alatti épületben.
A múzeum a tervek szerint 2012. szeptember 30-án nyitja meg kapuit. Az önkormányzat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a műemléki épületet a Budavári Önkormányzat újította fel 2010 áprilisa és 2011 júniusa között.

A beruházás keretében új lakásokat alakítottak ki, felújították a homlokzati kőelemeket, kijavították a díszrózsákat és a domborműveket is. Az épület Attila utcai oldalán egy cukrászda helyiséget is kialakítottak, míg a Döbrentei utca felőli részen a majdani Mesemúzeum és Meseműhely kap helyet.

Az eddigi beruházás értéke 217 millió forint, amelyet a Budavári Önkormányzat saját költségvetéséből, valamint a Fővárosi Városrehabilitációs pályázaton elnyert pénzből finanszírozott.

Az önkormányzat és a PIM további 23 millió forintot nyert el a Nemzeti Erőforrás Minisztérium pályázatán. A tervek szerint a kiállítás 2012. szeptember 30-án Benedek Elek születésének évfordulóján, a Magyar Népmese Napján nyitja meg kapuit.

A közleményben szerepel, hogy a mesemúzeum ötlete Kányádi Sándor Kossuth-díjas költőtől, Budavár díszpolgárától származik. Ezt a kezdeményezést karolta fel a Budavári Önkormányzat, amely a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen működtetné a majdani intézményt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

A Margó Fesztiválon mutatták be Tompa Andrea Sokszor nem halunk meg című regényét (Jelenkor Kiadó, 2023)
Tudósítás Bánhidi Lilla és Gráczer L. Tamás könyvbemutatójáról
Andrei Dósa: Füveskert

Más művészeti ágakról

Háztartásbeli (Storytelling-est és balkáni falatozás csak nőknek) a STEREO Művházban
art&design

Méhek mint művészek, művészek mint méhészek
Beszélgetés Berta Ádám mesekönyve kapcsán a Margón


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés