bezár
 

art&design

2008. 08. 18.
Leonardo da Vinci házasságot közvetített?
MTI/PRAE.HU
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Leonardo da Vinci házasságot közvetített? Ha valaki 500 évvel az internetes párkeresés kora előtt született, aligha lehetett számára jobb lehetőség a "nagy Ő" felkutatására, mint hogy elkészíttette a portréját - például Leonardo da Vincivel.
Egy ismeretlen fiatal hölgy feltehetően éppen ezt tette: az őt ábrázoló rajzról, amelyet korábban ismeretlen német mesternek tulajdonítottak, most több szakértő is azt gondolja, hogy a nagy reneszánsz festő műve, s hogy a hölgy képét egy távolsági házassági ajánlathoz készítette el maga Leonardo.

A képet 1998-ban nem egészen 22 ezer dollárért vásárolta egy magángyűjtő egy New York-i árverésen - ha beigazolódik az alkotójára vonatkozó feltevés, dollármilliókat is érhet. Ezt Alessandro Vezzosi is megerősítette, aki a festő szülővárosának - Vincinek - a múzeumát vezeti, és egyike a képet elemző szakértőknek.

A balra tekintő nőalak reneszánsz öltözéket visel és ruhájának vállát az úgynevezett Vinci-csomók díszítik, mint Leonardo számos művét.

A 33,2x23,9 centiméteres alkotás feltehetően azért készült, hogy a közvetítők felmutathassák a szóba jövő vőlegényjelölteknek. A kép elemzése azt mutatja, hogy egy balkezes, tehetséges alkotó műve - a jellemzés illik Leonardóra.

A kép stílusa arra utal, hogy 1485 és 1490 között készült, abban az időben, amikor a mester (1452-1519) Milánóban élt. Az alkotást az a párizsi laboratórium is elemezte, amely korábban Leonardo da Vinci "Hermelines hölgy" című képét is azonosította, de a radiokarbonos vizsgálat a kép korának pontosabb meghatározására még hátravan.

Alessandro Vezzosi nem közölte, ki a kép tulajdonosa és megjegyezte: nincs tudomása arról, hogy el akarnák adni vagy ki szándékoznának állítani a nagyon finom vonásokkal megrajzolt alkotást.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

art&design

Művészek a járvány idején#3 Művészek a járvány idején#3
Interjú Bartha Ágnessel a kialakult helyzetről, otthonmaradásról, és tervezett munkákról
art&design

Művészek a járvány idején#1 Művészek a járvány idején#1
Interjú Szegedi Katalinnal a kialakult helyzetről, otthonmaradásról és tervezett munkákról
art&design

Sokan kérdezik tőlem: te mindenhol ott vagy? Sokan kérdezik tőlem: te mindenhol ott vagy?
Interjú Bence Bettinával, pályakezdő művészetelmélet hallgatóval a tevékenységeiről, és a kortárs képzőművészeti közegről

Más művészeti ágakról

irodalom

Élményszerző organizmusok Élményszerző organizmusok
Interjú Tóth Kingával a nyelv lehetőségeiről, a határátlépések időszakáról és performativitásról
színház

A Díva, a Herceg és a Tenkes kapitánya A Díva, a Herceg és a Tenkes kapitánya
Színházról a karanténban: Az OSZMI három podcast-beszélgetéséről
Galder Gaztelu-Urrutia: A platform


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés