bezár
 

irodalom

2013. 01. 18.
Győrffy Ákos kapta a Mészöly-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Győrffy Ákos író, költő kapta idén a Mészöly Miklós-díjat, amelyet csütörtökön, a névadó születésének 92. évfordulóján adtak át Szekszárdon.
A Mészöly Miklós Egyesület Győrffy Ákos eddigi életművének, kiemelkedően pedig a 2012-ben, a Magvető Kiadónál megjelent Haza című prózájának elismeréseként ítélte oda a díjat, amelyet Szörényi László irodalomtörténész, az egyesület elnöke adott át.
   
Szörényi László az esszékötetről szóló méltatásában kifejtette: abban a szerző számára az egyediség és a teremtés jelenik meg a problémaként, "ez az igazi vonzerő, amiért írunk, költünk". Győrffy Ákos - akinek első prózai művét kivétel nélkül a legmagasabb színvonalúnak ítélte a kritika - mélyen "átértette" a mészölyi alapkérdés-feltevést és beilleszti Mészöly Miklóst azon tekintélyek közé, akiknek a legkomolyabb forrásnak kijáró tisztelettel lép a nyomába - jegyezte meg.
   
A díjazott Mészölyt idézve köszönte meg az elismerést, mint mondta, 17 éve járt először Szekszárdon, "azóta történik minden ugyanúgy másképp" .
   
Győrffy Ákos 1976-ban született Vácon, 1996 óta publikálja verseit, eddig öt kötete jelent meg. Első, a Csóványos északi oldala című könyve 2000-ben látott napvilágot, 2004-es, Akutagava noteszéből című kötetét a német Rimbaud Verlag is kiadta. Számos díjjal ismerték el írásművészetét, 2010-ben Zelk Zoltán-, 2011-ben Artisjus Irodalmi díjat kapott.
   
A Mészöly Miklós Egyesület kilencedszer ítélte oda a szekszárdi születésű íróról elnevezett díjat, amelyet korábban Márton László (2005), Darvasi László (2006), Macsovszky Péter (2007), Cserna-Szabó András (2008), posztumusz Baka István (2009), Péterfy Gergely (2010), Zalán Tibor (2011) és Szkárosi Endre (2012) kapott meg.
   
A Mészöly Miklós születésének évfordulóján rendezett emléknapon átadták a Kossuth-díjas író nevét viselő emlékplakettet is, amelyet idén Németh Judit, a szekszárdi Illyés Gyula Könyvtár megbízott igazgatója vehetett át a Mészöly-életmű népszerűsítéséért.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Így történhetett Így történhetett
A Prae folyóirat Ragály-számából
Beszélgetés Szolcsányi Ákossal új verseskötete kapcsán
irodalom

Mégsem hamis a József Attila-kézirat? Mégsem hamis a József Attila-kézirat?
A boldogság mint esztétikai kudarc

Más művészeti ágakról

art&design

Üzenetek a poszt-tisztaság korából Üzenetek a poszt-tisztaság korából
Avagy szeméthalmaz a galériában: Szabó Kristóf „ERROR” című kiállítása
gyerek

Berg Judittal és a két kis dínóval kampányol az UNICEF Magyarország Berg Judittal és a két kis dínóval kampányol az UNICEF Magyarország
Névre szóló levelet kaphatnak a mesehősöktől a 4-10 éves gyerekek
színház

Drámapedagógia tabutémák körül Drámapedagógia tabutémák körül
Az Orlai Produkciós Iroda közösségi színházi játéka
gyerek

Pagony kalandséta: szabadtéri kalandjáték a Pagonytól
Biztonságos, szabadtéri családi program


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés