bezár
 

irodalom

2013. 03. 26.
Tiltakozás a József Attila-díj harmadszori elcsalása ellen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
"A József Attila-díj kapcsán a minisztérium idén is semmibe vette az általa felállított szakmai kuratórium javaslatait és önkényesen megváltoztatta a díjazottak névsorát" - szerepel az MTI-hez kedden eljuttatott dokumentumban, amelyet a Fiatal Írók Szövetsége, a József Attila Kör Irodalmi Egyesület, a Magyar Műfordítók Egyesülete, valamint a Szépírók Társasága írt alá.
Mint ismeretes, a kultuszminisztérium már harmadszor írja át önkényesen a díjazottak listáját 2011 óta, figyelmen kívül hagyva minden szakmai, jogi és erkölcsi érvet, szokásjogot és a demokratikus jelölőszabályokat.
   
A négy szervezet leszögezte: mindaddig nem kívánnak részt venni a jelölési és döntési folyamatban, amíg valóban meg nem történik a művészeti középdíjak szakmai rehabilitációja az érintettek bevonásával.

 A nyílt levél megfogalmazói felidézték, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 2013. január 1-jétől új rendszert vezetett be a művészeti középdíjak tekintélyének visszaállítása érdekében. A tárca több évtizedes szakmai múlttal rendelkező, a kortárs irodalom egészét lefedő írószervezeteket kért fel arra, hogy tegyenek javaslatokat a szakmai bizottságok tagjaira, és jelöljenek alkotókat a művészeti díjakra.
   
"Az új rendszert a legtöbb szervezet elfogadta, ugyanakkor többen fenntartásukat fejezték ki, mert úgy látták, a miniszter a szokásjoggal ellentétben, a jogszabályok adta lehetőséggel visszaélve idén is önkényesen felülbírálhatja a szakmai bizottság demokratikus módon meghozott döntéseit. Félelmeik sajnos annak ellenére beigazolódtak, hogy a minisztérium a nyilvános szakmai tájékoztatón ígéretet tett arra, hogy maradéktalanul tiszteletben tartja a kuratóriumok döntését" - hangsúlyozták az aláírók.
   
Szerintük a József Attila-díj esetében folytatódott az a három éve tartó rossz gyakorlat, ami ellen már tavaly és tavalyelőtt is nyílt levélben tiltakozott az összes irodalmi szervezet.
   
"A kontroll nélküli politikai beavatkozás sérti a művészet integritását, mert az esztétikai helyett politikai szempontokat érvényesít. Ez a gyakorlat újra és újra méltatlan helyzetbe hozza a mindenkori díjazottakat, megalázza mind a bizottságot, mind a javaslatot tevő szakmai szervezeteket, és elrongyolja a József Attila-díj tekintélyét." - fogalmaz a nyílt levél.
   
A dokumentum kitér arra, hogy az irodalmi szervezetek a művészeti középdíjak tekintélyének és szakmaiságának megőrzése érdekében mindig is nyitottak voltak a korrekt párbeszédre, azonban a továbbiakban nem látják értelmét az együttműködésnek.
   
"Mindaddig nem kívánunk részt venni a jelölési és döntési folyamatban, amíg valóban meg nem történik a művészeti középdíjak szakmai rehabilitációja az érintettek bevonásával. A kuratóriumi tagokat pedig tisztelettel arra kérjük, hogy fontolják meg, a történtek után továbbra is részt kívánnak-e venni a jelölési folyamatban" - áll végül a Balog Zoltánnak írt nyílt levélben.

nyomtat

További írások a rovatból

irodalom

A halál egy piros telefon A halál egy piros telefon
Élet-halál maraton Lakásszeminárium
irodalom

Mennyi minden Mennyi minden
Két lemezről (Szűcsinger: Ennyit tudtunk segíteni, Háy János–Beck Zoltán: Háy Come Beck)
Szabó Magda: Csigaház, Jaffa Kiadó, 2018.

Más művészeti ágakról

Dean DeBlois: Így neveld a sárkányodat 3.
színház

Kóstolónyi Kosztolányi Kóstolónyi Kosztolányi
Összművészeti borkóstolás a Budapest Jazz Clubban
69. Berlinale, 2019. február 7-17.
Paweł Pawlikowski: Hidegháború


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés