bezár
 

irodalom

2013. 03. 26.
Tiltakozás a József Attila-díj harmadszori elcsalása ellen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
"A József Attila-díj kapcsán a minisztérium idén is semmibe vette az általa felállított szakmai kuratórium javaslatait és önkényesen megváltoztatta a díjazottak névsorát" - szerepel az MTI-hez kedden eljuttatott dokumentumban, amelyet a Fiatal Írók Szövetsége, a József Attila Kör Irodalmi Egyesület, a Magyar Műfordítók Egyesülete, valamint a Szépírók Társasága írt alá.
Mint ismeretes, a kultuszminisztérium már harmadszor írja át önkényesen a díjazottak listáját 2011 óta, figyelmen kívül hagyva minden szakmai, jogi és erkölcsi érvet, szokásjogot és a demokratikus jelölőszabályokat.
   
A négy szervezet leszögezte: mindaddig nem kívánnak részt venni a jelölési és döntési folyamatban, amíg valóban meg nem történik a művészeti középdíjak szakmai rehabilitációja az érintettek bevonásával.

 A nyílt levél megfogalmazói felidézték, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 2013. január 1-jétől új rendszert vezetett be a művészeti középdíjak tekintélyének visszaállítása érdekében. A tárca több évtizedes szakmai múlttal rendelkező, a kortárs irodalom egészét lefedő írószervezeteket kért fel arra, hogy tegyenek javaslatokat a szakmai bizottságok tagjaira, és jelöljenek alkotókat a művészeti díjakra.
   
"Az új rendszert a legtöbb szervezet elfogadta, ugyanakkor többen fenntartásukat fejezték ki, mert úgy látták, a miniszter a szokásjoggal ellentétben, a jogszabályok adta lehetőséggel visszaélve idén is önkényesen felülbírálhatja a szakmai bizottság demokratikus módon meghozott döntéseit. Félelmeik sajnos annak ellenére beigazolódtak, hogy a minisztérium a nyilvános szakmai tájékoztatón ígéretet tett arra, hogy maradéktalanul tiszteletben tartja a kuratóriumok döntését" - hangsúlyozták az aláírók.
   
Szerintük a József Attila-díj esetében folytatódott az a három éve tartó rossz gyakorlat, ami ellen már tavaly és tavalyelőtt is nyílt levélben tiltakozott az összes irodalmi szervezet.
   
"A kontroll nélküli politikai beavatkozás sérti a művészet integritását, mert az esztétikai helyett politikai szempontokat érvényesít. Ez a gyakorlat újra és újra méltatlan helyzetbe hozza a mindenkori díjazottakat, megalázza mind a bizottságot, mind a javaslatot tevő szakmai szervezeteket, és elrongyolja a József Attila-díj tekintélyét." - fogalmaz a nyílt levél.
   
A dokumentum kitér arra, hogy az irodalmi szervezetek a művészeti középdíjak tekintélyének és szakmaiságának megőrzése érdekében mindig is nyitottak voltak a korrekt párbeszédre, azonban a továbbiakban nem látják értelmét az együttműködésnek.
   
"Mindaddig nem kívánunk részt venni a jelölési és döntési folyamatban, amíg valóban meg nem történik a művészeti középdíjak szakmai rehabilitációja az érintettek bevonásával. A kuratóriumi tagokat pedig tisztelettel arra kérjük, hogy fontolják meg, a történtek után továbbra is részt kívánnak-e venni a jelölési folyamatban" - áll végül a Balog Zoltánnak írt nyílt levélben.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Halmai Tamás Kint lények járnak című kötetének bemutatója
irodalom

Kabaiak a horizonton Kabaiak a horizonton
A Kabai fivérek kötetbemutatója a Kis Présházban
irodalom

Huszonegyedik #15 Huszonegyedik #15
A jövőből jövő lövő
irodalom

Rejtély és megvilágosodás kitartás-ügyben Rejtély és megvilágosodás kitartás-ügyben
Szilasi László: Kései házasság, Magvető, 2020

Más művészeti ágakról

Háttérinterjú Kukla Krisztián kurátorral a magyar művészet nemzetközi kapcsolatairól, a járványhelyzet művészeti világra gyakorolt hatásairól, a Leopold Bloom díj és az aqb jövőjéről
art&design

Auswanderer Raus! Auswanderer Raus!
A magyar performansz története 1966–2018 (3): Disszidens művészek: Altorjay, Szentjóby, Baksa-Soós, Halász, Kántor, Najmányi, Botond, Tót... (1967–79)
Háttérinterjú Deák Dániellel nemzetköziségről, a fesztiválok és pitchfórumok szerepéről, valamint gondolat és forma viszonyáról
Fókuszban a női filmek és alkotók


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés