bezár
 

art&design

2013. 10. 27.
Kondor Béla grafikáiból nyílt kiállítás Balatonfüreden
Forradalmár, próféta, melós címmel kiállítás nyílt Kondor Béla grafikáiból Balatonfüreden szombaton.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kukla Krisztián, a MODEM Kortárs Művészeti Központ ügyvezető igazgatója a kiállítás megnyitóján elmondta: a tárlatot először a debreceni MODEM-ben mutatták be 2012-ben, Kondor halálának 40. évfordulóján, de a Vaszary Villában most berendezett kiállítás a tér adottságaihoz és a hely szelleméhez idomulva Kondor komplex művészetének egy újabb arcát mutatja fel. Értelem és érzelem, szent és profán - Kondorról sokszor a dualitással beszélünk - mondta -, ezen a kiállításon azonban hármasság jelenik meg: a forradalmár, a próféta, a melós. Kondor egyszerre volt grafikus és festő, a kiállításon a művei vegyesen vannak jelen, játékban vannak egymással – tette hozzá. Kondor Béla (1931-1972) kétszeres Munkácsy-díjas magyar festőművész, grafikus, költő. Hatalmas grafikai anyagot, különleges festményeket, érdekes maketteket, izgalmas fotográfiákat, valamint ihletett verseket és rajongó barátokat hagyott maga után. A tárlat ebből az óriási életműből mutat be több mint ötven reprezentatív alkotást - nem annyira a teljesség, mint inkább az értelmezés és kontextualizálás igényével - a forradalmár, a próféta és a melós allegorikus alakján keresztül. A kiállítás a nagyobb grafikai sorozatokból (Dózsa, Blake, Madách, Dürer) indul ki, ezek mentén vázolja fel Kondor művészetének alakjait, témáit és intellektuális rétegeit. A Vaszary Villa tárlatán egyszerre narratív és költői, de mégis kifejezetten grafikus környezetben jelenik meg több fő műve, a Pléh Krisztus, a Bukás (Szent Antal megkísértése), a Forradalom angyala, vagy a Szent Péter és egy nő. Az emblematikus művek mellett láthatók különleges, de kevésbé ismert alkotásai is, mint az Építők és az Ezékiel angyala, illetve az Afrika-antológia és a Heves-megye üzemeiről készített grafikai sorozata. Kondor művészete mellett a látogató bepillanthat az őt inspiráló művészek (Albrecht Dürer, Lucas Cranach, Rembrandt van Rijn, Barcsay Jenő) világába is egy-egy alkotásukon keresztül. A grafikai anyag nagy része a miskolci Herman Ottó Múzeumból érkezett, de a Szépművészeti Múzeumtól, a Petőfi Irodalmi Múzeumtól és magángyűjtőtől is kölcsönöztek műveket. A táblaképeket és az oltárokat a Magyar Nemzeti Galéria, a Budapesti Történeti Múzeum, a székesfehérvári István Király Múzeum, a szentendrei Ferenczy Múzeum és a debreceni MODEM gyűjteményéből kapták kölcsön. A tárlat szombattól március másodikáig tart nyitva.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Lebegő identitás Lebegő identitás
Háttérbeszélgetés Pilinger Erzsébettel, a budapesti Knoll Galéria vezetőjével, a galéria és az alkotók viszonyáról, művészek és közönség közti közvetítésről
art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával

Más művészeti ágakról

színház

Találkozás a szabadsággal Találkozás a szabadsággal
A szökés a Vígszínházban – egy téma továbbélésének lehetőségei
Gautier Capuçon és Yuja Wang a Zeneakadémián
Tom Hooper: Macskák
Interjú Erdély Mátyással az operatőri hivatásról, a siker kérdéseiről, a kamera mögött álló művész hazai és külföldi lehetőségeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés