bezár
 

art&design

2014. 02. 19.
Fogyatékkal élő művészek kiállítása Brüsszelben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fogyatékkal élő belga és magyar kortárs művészek alkotásaiból nyílt kiállítás kedden a brüsszeli Balassi Intézetben.
Az Újrafestett Valóság 2.0 című kiállítás jellegzetessége, hogy a képek mellett nincs feltüntetve, hogy az alkotó milyen fogyatékkal él, így az érdeklődők attól függetlenül ítélhetik meg a mű művészeti értékét.
    
A kiállítás elsődleges célja, hogy rávilágítson közös értékeinkre, és hogy mindenki számára egyértelművé tegye: a fogyatékkal élő művészek akaraterejük és kreativitásuk segítségével kiemelkedő színvonalú alkotásokra képesek. A kiállítássorozat címe, az Újrafestett Valóság pedig utal arra, hogy a tárlat rendezői azt szeretnék, hogy a többségi társadalom egy új nézőpontból tekintsen a testi fogyatékkal élő művészekre és alkotásaikra - derül ki a rendezvény ismertetőjéből.
    
A március 28-ig megtekinthető brüsszeli tárlat egy sorozatba illeszkedik, amely a Balassi Intézet, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Nemzeti Galéria közös programja, fővédnöke pedig Soltész Miklós, a tárca szociális és családügyi államtitkára.
    
Soltész Miklós a brüsszeli megnyitón megköszönte a művészeknek mindennapi küzdelmüket, hogy irányt mutatnak és erőt adnak, és meghívta a belga művészeket, hogy az év végén, amikor minden műalkotás a budapesti Magyar Nemzeti Galériába érkezik, ők is jöjjenek el alkotásaikkal együtt Magyarországra.
    
A brüsszeli kiállítást Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője is támogatta, aki maga is siket. Kósa örömét fejezte ki, hogy a magyar kultúra házában anyanyelvén, magyar jelnyelven mondhat beszédet. Az EP-képviselő emlékeztetett arra, hogy a magyar alaptörvény a magyar kultúra részeként a magyar jelnyelvet is védelemben részesíti.
    
"Aki tagadja a jogot, hogy valaki az anyanyelvén fejezhesse ki magát, az tagadja a személy mögött álló kultúrát és a világképét is" - húzta alá a politikus, aki szerint a nyelv nemcsak kifejezési forma, hanem identitás is egyben, függetlenül attól, hogy szavakban vagy képekben ölt formát.
    
A megnyitó végén Vincze Tamás Ady Endre Egyedül a tengerrel és Pilinszky János Van Gogh imája című versének magyar jelnyelvi interpretációját adta elő, majd az estet a magyarul is kiválóan beszélő vak belga roma gitár- és hegedűművész, Tcha Limberger és Benjamin Clement gitárművész koncertje zárta.
    
A kiállítássorozat a Magyar Nemzeti Galéria esélyegyenlőségi programjának keretében valósult meg, és 2012-ben egy budapesti tárlattal kezdődött, amelyen ép és fogyatékkal élő kortárs képzőművészek alkotásait tekinthették meg az érdeklődők. A magyar fogyatékkal élő festők képei körbejárják Európát. Róma, Berlin, Bécs, Brüsszel, Stuttgart, Párizs, London, Helsinki, Moszkva, Prága és Isztambul is vendégül lát képeket. A magyar alkotók művei mindenhol helyi fogyatékkal élő művészek alkotásaival egészülnek ki, majd decemberben az összes festményt kiállítják együtt a Magyar Nemzeti Galériában.

 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről
Interjú Molnár Judit Lillával
art&design

Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos
Válaszok arra, hogy miért, hogyan, illetve hova tovább?
art&design

Színlelt archeológia Színlelt archeológia
Daniel Arsham munkássága

Más művészeti ágakról

Interjú Ladányi Andreával magyarországi és külföldi tapasztalatairól, lehetőségeiről
irodalom

Egy sokoldalú szerző társaságában Egy sokoldalú szerző társaságában
Újra volt irodalmi rendezvény a Kis Présházban
A Lehetnék bárki című antológiáról
Interjú Bakos Barbara illusztrátorral, animátorral nemzetközi lehetőségekről, ügynökségi munkáról, gyerekirodalomról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés