bezár
 

art&design

2014. 02. 19.
Fogyatékkal élő művészek kiállítása Brüsszelben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fogyatékkal élő belga és magyar kortárs művészek alkotásaiból nyílt kiállítás kedden a brüsszeli Balassi Intézetben.
Az Újrafestett Valóság 2.0 című kiállítás jellegzetessége, hogy a képek mellett nincs feltüntetve, hogy az alkotó milyen fogyatékkal él, így az érdeklődők attól függetlenül ítélhetik meg a mű művészeti értékét.
    
A kiállítás elsődleges célja, hogy rávilágítson közös értékeinkre, és hogy mindenki számára egyértelművé tegye: a fogyatékkal élő művészek akaraterejük és kreativitásuk segítségével kiemelkedő színvonalú alkotásokra képesek. A kiállítássorozat címe, az Újrafestett Valóság pedig utal arra, hogy a tárlat rendezői azt szeretnék, hogy a többségi társadalom egy új nézőpontból tekintsen a testi fogyatékkal élő művészekre és alkotásaikra - derül ki a rendezvény ismertetőjéből.
    
A március 28-ig megtekinthető brüsszeli tárlat egy sorozatba illeszkedik, amely a Balassi Intézet, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Nemzeti Galéria közös programja, fővédnöke pedig Soltész Miklós, a tárca szociális és családügyi államtitkára.
    
Soltész Miklós a brüsszeli megnyitón megköszönte a művészeknek mindennapi küzdelmüket, hogy irányt mutatnak és erőt adnak, és meghívta a belga művészeket, hogy az év végén, amikor minden műalkotás a budapesti Magyar Nemzeti Galériába érkezik, ők is jöjjenek el alkotásaikkal együtt Magyarországra.
    
A brüsszeli kiállítást Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője is támogatta, aki maga is siket. Kósa örömét fejezte ki, hogy a magyar kultúra házában anyanyelvén, magyar jelnyelven mondhat beszédet. Az EP-képviselő emlékeztetett arra, hogy a magyar alaptörvény a magyar kultúra részeként a magyar jelnyelvet is védelemben részesíti.
    
"Aki tagadja a jogot, hogy valaki az anyanyelvén fejezhesse ki magát, az tagadja a személy mögött álló kultúrát és a világképét is" - húzta alá a politikus, aki szerint a nyelv nemcsak kifejezési forma, hanem identitás is egyben, függetlenül attól, hogy szavakban vagy képekben ölt formát.
    
A megnyitó végén Vincze Tamás Ady Endre Egyedül a tengerrel és Pilinszky János Van Gogh imája című versének magyar jelnyelvi interpretációját adta elő, majd az estet a magyarul is kiválóan beszélő vak belga roma gitár- és hegedűművész, Tcha Limberger és Benjamin Clement gitárművész koncertje zárta.
    
A kiállítássorozat a Magyar Nemzeti Galéria esélyegyenlőségi programjának keretében valósult meg, és 2012-ben egy budapesti tárlattal kezdődött, amelyen ép és fogyatékkal élő kortárs képzőművészek alkotásait tekinthették meg az érdeklődők. A magyar fogyatékkal élő festők képei körbejárják Európát. Róma, Berlin, Bécs, Brüsszel, Stuttgart, Párizs, London, Helsinki, Moszkva, Prága és Isztambul is vendégül lát képeket. A magyar alkotók művei mindenhol helyi fogyatékkal élő művészek alkotásaival egészülnek ki, majd decemberben az összes festményt kiállítják együtt a Magyar Nemzeti Galériában.

 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

színház

Minek nevezzelek? Minek nevezzelek?
A Színház- és Filmművészeti Egyetem szinhazinevelés.SZFE című szakmai konferenciájáról
színház

Győztes játszma Győztes játszma
Beszélgetés Nagy Józseffel a kortárs tánc alakulásáról, iskolákról és lehetőségekről, kétlakiságról és a fiatalok helyzetéről
színház

Előző héten még kellékek után szaladgáltunk… Előző héten még kellékek után szaladgáltunk…
A Létra Kulturális Egyesület Ébredés című darabjának budapesti bemutatóján jártunk
Interjú Bucsi Réka animációs rendezővel a közönség szeretetéről, Amerikáról és a női nézőpontról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés