bezár
 

art&design

2008. 11. 29.
Herculaneum sosem látott kincsei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Herculaneum újra fénykorát éli: a régészek hároméves munkával olyan sosem látott kincseket varázsoltak elő a láva alá temetett ókori város feltárása során, amelyek a remények szerint jelentősen fellendítik majd a látogatók számát.
A Vezúv nem válogatott: i.sz. 79 augusztusában forró lávával borította be Pompeit és Herculanumot is. Ám míg tavaly két és félmillió turista koptatta a feltárt Pompei kockaköveit, Herculaneum régészeti leletei jóval kevesebb érdeklődőt vonzottak.

A Herculaneum, a feltárás három évszázada című kiállítás először tárja a közönség elé a föld mélyéből előkerült szobrokat. Az első alkotások a XVIII. század elején, a Bourbon Károly király uralkodása idején ásott feltáró alagútból kerültek elő, de az utóbbi évtizedek tudományosan megalapozottabb régészeti kutatásai is jelentős felfedezésekkel gazdagították a gyűjteményt.

Az április 13-ig a nápolyi Régészeti Múzeumban megtekinthető tárlat Herculaneum művészeti kincsestárának széles kínálatát vonultatja fel remekmű színvonalú apró bronzplasztikáktól az óriási márványszobrokig.

Sok műkincs került elő az arisztokrata "Papirusz villa" épületéből, amely papirusztekercsekből álló tekintélyes könyvtáráról kapta elnevezését. A kiállítás legszebb darabjai közé tartozik a részben már feltárt házból származó bronz atlétapár. A két futót a start előtti pillanatban örökítette meg az ókori művész.

A Herculaneumot elöntő láva néhány bútordarab és más fából készült háztartási eszköz tökéletes "öntőformáját" is megőrizte az utókor számára. Először mutatják be azt a kis textilmaradvány-gyűjteményt is a látogatóknak, amelyet tavaly nyáron találtak a régészek egy termálfürdő feltárási munkálatainak szomszédságában.

"Tudtuk, hogy valami nagyon törékeny, szinte tapinthatatlan dolog került a kezünkbe. A restaurátorok csodát műveltek, amikor a laboratóriumban rendkívüli türelemmel elkülönítették a fonalszálakat" - lelkesedett Maria Paola Guidobaldi, a herculaneumi ásatások igazgatója.

A kiállítás vége felé férfiak, nők és gyermekek műanyagból újraöntött csontvázai mesélnek életük utolsó pillanatáról, amely a tengerparton érte el őket, ahová a víz felől érkező segítség reményében menekültek az izzó lávafolyam elől. A tengerparti feltárás az ásatások legújabb szakaszában kezdődött. 

Az értékes leletek zöme továbbra is a föld alatt pihen: a régészek még nem jutottak el a városközpont, a fórum jellegzetes polgári és vallási épületeihez.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről

Más művészeti ágakról

Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb, Magvető, 2019.
színház

Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma
Csórics Balázs Lélektükrök című önismereti irodalmi estjének napok múlva is dolgozó visszhangjai
Interjú Kárpáti Tiborral könyvről, a pixelek mai felhasználásáról és külföldi munkáiról
Bagota Béla: VALAN


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés