bezár
 

irodalom

2009. 01. 12.
Minden hetedik amerikai felnőttnek olvasási nehézségei vannak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Minden hetedik felnőttnek az Egyesült Államokban problémái lesznek ennek a cikknek az elolvasásával - így kezdődik a USA Today napilap egy írása, amely az amerikai felnőtt lakosság körében terjedő analfabetizmusról szól.
Egy régóta várt szövetségi vizsgálat eredménye szerint mintegy 32 millió amerikai felnőttnek - a 300 milliós népességű Egyesült Államokban ez nagyjából minden hetedik felnőttet jelenti - rendkívül alacsony szintű az olvasási-írási készsége. Olyannyira, hogy nem képes elolvasni gyerekeknek szóló képeskönyvnél bonyolultabb szöveget vagy megérteni azt, amit egy gyógyszeres doboz oldalán tüntetnek fel a tabletták mellékhatásairól.
    
Jóllehet több szövetségi államban programok indultak a helyzet javítására, bizonyos helyeken jelentős mértékben növekszik a teljes vagy részleges mértékben analfabéta felnőttek száma.
    
Az Egyesült Államok felnőtt népessége 1992 és 2003 között 23 millióval gyarapodott, s ugyanezen időszakban 3,6 millióval szaporodott az olvasni nem tudó felnőttek száma. Az újság szerint olyan emberekről van szó, akiknek még egy tankolási számla kisilabizálása is nehézséget okoz.
    
"Igazából nem képesek összefüggő bekezdéseket vagy mondatokat elolvasni" - mondta Sheida White, a washingtoni oktatásügyi minisztérium szakértője. A tárca 19 ezer, 16 évesnél idősebb amerikai körében végzett felmérést.
    
A kép eltérő a szövetségi államokban. A déli Mississippi például haladást ért el, az alacsony olvasási készségű felnőttek aránya 25-ről 16 százalékra csökkent. De több nagy népességű államban, közöttük Kaliforniában, New Yorkban, Floridában és Nevadában az olvasásképtelenek száma növekedett.
    
David Harvey, a felnőtt analfabetizmus ellen küzdő ProLiteracy nevű szervezet vezetője szerint a helyzet romlása több tényezőre vezethető vissza, ezek között említette a felnőtt lakosság bizonyos részének tanulási alkalmatlanságát, a bevándorlást, valamint a középiskolai oktatásból való kimaradást.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kövek. Barkácsolás, gyűjtögetés és Adalbert Stifter
irodalom

Múlt időben a JAK-ról Múlt időben a JAK-ról
Késelés villával a Nyitott Műhelyben

Más művészeti ágakról

art&design

A blöffben nem hiszek A blöffben nem hiszek
Interjú Szűcs Attilával az alkotási folyamatról, a galériák szerepéről, hazai és külföldi művészeti terekről
színház

Fel kell rúgnunk a színpadot! Fel kell rúgnunk a színpadot!
Interjú Sardar Tagirovskyval
Clint Eastwood: Richard Jewell balladája


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés