bezár
 

színház

2009. 01. 26.
Kaszás Attila-díj - megkezdődött a jelöltek kiválasztása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megkezdődött a Kaszás Attila-díj idei nyertesének kiválasztása: a hazai és határon túli magyar színházi társulatok tagjai két fordulóban maguk közül jelölik azt a művészt, aki március 10-én a Nemzeti Színházban, a Hermelin című előadás előtt átveheti az elismerést - közölték a szervezők hétfőn Budapesten, a Barabás Villában tartott tájékoztatójukon.

Szkéné színház

A két éve, 47 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Kaszás Attila emlékére tavaly alapított díjat Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester és a Mozaik Művészegyesület. A díj nettó félmillió forinttal jár és azok a színművészek kaphatják meg, akik az átadást megelőző évadban kiemelkedő művészi teljesítményük mellett jelentős közösségépítő szerepet vállaltak társulatukon belül. Az első díjazott Szarvas József színművész volt.

Vasvári Csaba színművész, a Mozaik Művészegyesület elnökhelyettese a szavazás menetét ismertetve elmondta: ettől az esztendőtől kezdve a nyertes kiválasztása új metódus szerint, két körben zajlik. Az első fordulóban minden magyarországi és határon túli magyar kőszínház, valamint a jelentősebb alternatív társulatok színészei is leadhatják jelölésüket február 11-ig. A második körbe társulatonként egy-egy művész jut tovább, ők maguk közül választják ki az egyetlen nyertest.

Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója arról számolt be, hogy a Kaszás Attila-díjat idén a Hermelin című előadás előtt adják át, mert az elismerés névadója tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halála előtt ezt a darabot próbálta utoljára, a bemutatót azonban már nem érhette meg.

Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester szerint ma a színházak közösségteremtő erővel bírnak, fontos azonban, hogy a társulatok is igazi közösségként működjenek. A XII. kerületi önkormányzat ezért 2008-hoz hasonlóan idén is nettó 500 ezer forintot ajánl fel a díj nyertesének.

"Ennek az országnak az egyik legnagyobb baja a magány, ezért fontos, hogy közösséget hozzunk létre" - beszélt a kiemelkedő művészi teljesítmény mellet a társulatban vállalt közösségépítő szerepért odaítélt díj létrehozásának okairól Pokorni Zoltán.

Szarvas József színművész, a díj tavalyi nyertese megjegyezte: az egyén számára furcsa tehertétel a közösségépítés, de fontos feladat, mert az a megtartáshoz, az egymás közötti bizalomhoz elengedhetetlen.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Vers – színház – film 3.: Finálé, ahogy kell Vers – színház – film 3.: Finálé, ahogy kell
A Szavalóverseny 3. része a Katona K:ortárs-sorozatában
színház

Egy előadás, ami önmagáról szól Egy előadás, ami önmagáról szól
Szécsi Noémi: Egyformák vagyunk
Színház otthonról - Szúnyogok a National Theatre at Home online közvetítésében
színház

„Podcasting”, a kultúrszerelem „Podcasting”, a kultúrszerelem
Podcast-történet és ajánló a hazai, kulturális csatornákról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés