bezár
 

zene

2015. 10. 21.
Koreai nyertes a Chopin Nemzetközi Zongoraversenyt
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
A Dél-Koreából származó 21 éves zongorista, Szong Dzsin Cso lett a világ egyik legnépszerűbb zongoraversenyének, a 88 éve megrendezett Chopin-versenynek a győztese a varsói Nemzeti Filharmóniában kedd éjjel sok órás tanácskozás után hozott zsűridöntés alapján.

Az október 1-jén kezdődött négyfordulós versenyen 20 ország 78 tehetsége indult. A Chopin-versenyt 1927 óta ötévente rendezik meg Varsóban. A 17 tagú zsűri tagjainak többsége olyan világhírűvé zongoraművész, aki pályafutása kezdetén megnyerte a nagy presztízsű zenei versenyt.
    

Magyarországot a Virtuózok komolyzenei tehetségkutatón széleskörű ismertséget szerzett Gyöngyösi Ivett képviselte, aki 2013-ban megnyerte a darmstadti 10. Nemzetközi Chopin Zongoraversenyt. Gyöngyösi bejutott a második fordulóba.
    

A döntőben tíz zongorista vett részt, második helyezett lett a kanadai Charles Richard-Hamelin, harmadik az Egyesült Államokból érkező kínai származású művész, Kate Liu.
    

A kizárólag a Chopin-művek előadásából álló versenyen a zenekritikusok érdeklődését azok a tehetségek - köztük Kate Liun kívül a szintén döntőbe jutott lett Georgijsz Oszokin  - keltették fel, akik egyénien ötvözték Chopin romantikus érzékenységét a virtuozitással.
    

A zongoraverseny díjait szerdán adják át a versenyt szervező varsói Chopin Intézet képviselői. A nyertes a 30 ezer eurós (9,3 millió forint) pénzjutalmon kívül koncertmeghívásokat kap a világ vezető hangversenytermeibe, valamint lemezszerződések várnak rá. A díjazottak csütörtökön és pénteken is hangversenyeket adnak a varsói filharmóniában.
    

A verseny korábbi híres győztesei között található az olasz Maurizio Pollini (1960), az argentin Martha Argerich (1965), az amerikai Garrick Ohlsson (1970) és a lengyel Krystian Zimerman (1975).

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Beischer-Matyó Tamás válaszol
A Prae körkérdése zeneszerzőknek: Barta Gergely válaszol
Interjú Tóth Viktorral pályakezdésről, külföldi lehetőségekről, mesterekről, a zene lényegéről
A Prae körkérdése zeneszerzőknek: Bali János válaszol

Más művészeti ágakról

irodalom

Drámák tollal, vitriollal Drámák tollal, vitriollal
Márton László: Bátor Csikó, Kalligram Kiadó, Budapest, 2021.
irodalom

Hétköznapi diskurzusok Hétköznapi diskurzusok
Kovács Viktor és Kovács Dominik voltak a Kötetlenül sorozat vendégei
irodalom

A kígyó nyelve A kígyó nyelve
Helyzetjel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés