bezár
 

art&design

2009. 03. 21.
Ioan Nemtoi román üvegművész tárlata a MÜPA-ban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ioan Nemtoi nemzetközi hírű román üvegművész Pedig csak üveg! című tárlata hétfőn nyílik a művész jelenlétében a Művészetek Palotájában és április 5-ig, a Budapesti Tavaszi Fesztivál ideje alatt tekinthető meg. A művésznek ez lesz az első magyarországi kiállítása, amelyet a budapesti Román Kulturális Intézet szervezett a fesztivállal közösen.
Armanka Brindusa, a román intézet igazgatója elmondta, hogy a Művészetek Palotájában a földszinten, a galériarészben és az első emelet előterében lesznek láthatók Nemtoi nagyméretű absztrakt üvegszobrai, legtöbbjük vörös színű.

Ioan Nemtoinak van galériája Bukarestben, New Yorkban, a Manhattan negyedben és Londonban, a Sohóban. A művész Románia észak-keleti részén, Trusesti faluban született 1964-ben, s később a bukaresti Művészeti Akadémián szerzett diplomát.

A McLaren csoport fölkérte a fiatal üvegművészt, hogy modern üvegszobraival dekorálja londoni technológiai központját, s lehetőséget kapott, hogy ott kidolgozza az üvegszínezés legújabb módszerét. Kísérletezés közben talált rá arra a vörösre, amelyet csak ő használ, s ezt láthatja a budapesti közönség is a kiállításon. Londonban ezt a színt elnevezték Nemtoi-vörösnek - mondta el az igazgató.

Ioan Nemtoi a szülőfalujához közeli városban, Dorohoiban megvette az üveggyárat. Mára ez az egyetlen üveggyár maradt Romániában és most Nemzetközi Üvegművészeti Akadémiaként működik. A világ minden tájáról érkeznek oda fiatal művészek, s Ioan Nemtoi irányításával lesik el a művészi üvegkészítés rejtelmeit.

A 45 éves művész az absztrakt üvegszobrokon kívül készít vázákat, tálakat, gyertyatartókat, parfümös üvegcséket, tárgyainak színvilága rendkívül gazdag. Angol műkritikusok Nemtoit Európa egyik legeredetibb üvegművészének tartják.

Ioan Nemtoi egy-egy műve megtalálható a Vatikánban, az UNICEF, az ENSZ gyermekalapja székházában, New Yorkban és az egyik négycsillagos bécsi szállodát is az ő üvegszobrai díszítik - tette hozzá Armanka Brindusa.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
A Phaeton tündöklése és bukása

Más művészeti ágakról

Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb, Magvető, 2019.
irodalom

A sellők fájdalma A sellők fájdalma
Krimírás és a nők elleni erőszak
A Zeneakadémián


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés