bezár
 

art&design

2009. 03. 24.
A politika mint művészet: Válassz! címmel nyílik drMáriás kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az abszurditásokra fogékony alternatív művész, drMáriás legújabb képeiből nyílik kiállítás kedden Budapesten; a K. Petrys Galériában május 17-ig látható tárlat az útkereső politikai festészet első lépéseihez ad támpontot húsz festményen, rajzon át a humorra, iróniára éhes közönségnek.
drMáriás, a hajdani Jugoszláviából 1991-ben áttelepült képzőművész, zenész, író elmondta, hogy képeivel a mai valóság fonákságait igyekszik kifejezésre juttatni. Állítása szerint napjainkra a politika olyannyira átszövi életünk minden területét, hogy már a művészet sem vonhatja ki magát alóla.

A művész megfogalmazása szerint ezt a zilált állapotot igyekszik érzékeltetni a Gyurcsány Ferencet, mint Leonardo da Vincit ábrázoló festmény, ahol a meghökkentő színösszeállításban a kísérletező kedvű miniszterelnök néz a látogatóra, vagy a Jézus Krisztusként ránk tekintő Orbán Viktor, aki az eltökélt hit megszemélyesítője sajátos megközelítésben. Bokros Lajos pedig a görög mitológiából ismert Poszeidónként, mint a tengerek királya harcol a vérünkre szomjazó BUX-indexek piranháival a válság zátonyai között.

drMáriás szerint ugyancsak figyelemre méltó kép a húsvéti tojást festegető Demszky Gábor, aki ezzel a képzőművészeti tevékenységgel a megbékélés, összefogás szándékát szimbolizálja, amíg az Erdély lankái felett sólyomként repkedő köztársasági elnök szárnyait a magyar-román megbékélés érdekében suhogtatja.

A rendhagyó kiállítás zenei élménnyel is szolgál: a megnyitón mutatja be a drMáriás vezette Tudósok együttes Dávid Ibolya titkos élete címmel most megjelent 10. albumát, amelynek "lakodalmas punk" dalai "ezerszínű életelixírt" harsognak a hallgatóság fülébe.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Lecsendesült figyelem Lecsendesült figyelem
Interjú Nemes Csabával külföldi sikerekről, a magyar művészetre irányuló nemzetközi érdeklődésről, illetve az azt befolyásoló tényezőkről.
art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
art&design

Be szabad jönni? Be szabad jönni?
POSZTADOKKAPOKALIPTIKUS - Mécs Miklós, Mécs Miklós, Mécs Miklós és Mécs Miklós (+ Fischer Judit és a Sz.A.F.) kiállítása / Trafó Galéria
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Lecsendesült figyelem Lecsendesült figyelem
Interjú Nemes Csabával külföldi sikerekről, a magyar művészetre irányuló nemzetközi érdeklődésről, illetve az azt befolyásoló tényezőkről.
irodalom

A hétköznapok reménytelenségének bája A hétköznapok reménytelenségének bája
Lydia Davis: Az annyi mint, Libri, 2019.
Shakespeare Amit akartok (Vízkereszt) a Szkénében
Nagy Zoltán: Szép csendben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés