bezár
 

art&design

2009. 03. 24.
A politika mint művészet: Válassz! címmel nyílik drMáriás kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az abszurditásokra fogékony alternatív művész, drMáriás legújabb képeiből nyílik kiállítás kedden Budapesten; a K. Petrys Galériában május 17-ig látható tárlat az útkereső politikai festészet első lépéseihez ad támpontot húsz festményen, rajzon át a humorra, iróniára éhes közönségnek.
drMáriás, a hajdani Jugoszláviából 1991-ben áttelepült képzőművész, zenész, író elmondta, hogy képeivel a mai valóság fonákságait igyekszik kifejezésre juttatni. Állítása szerint napjainkra a politika olyannyira átszövi életünk minden területét, hogy már a művészet sem vonhatja ki magát alóla.

A művész megfogalmazása szerint ezt a zilált állapotot igyekszik érzékeltetni a Gyurcsány Ferencet, mint Leonardo da Vincit ábrázoló festmény, ahol a meghökkentő színösszeállításban a kísérletező kedvű miniszterelnök néz a látogatóra, vagy a Jézus Krisztusként ránk tekintő Orbán Viktor, aki az eltökélt hit megszemélyesítője sajátos megközelítésben. Bokros Lajos pedig a görög mitológiából ismert Poszeidónként, mint a tengerek királya harcol a vérünkre szomjazó BUX-indexek piranháival a válság zátonyai között.

drMáriás szerint ugyancsak figyelemre méltó kép a húsvéti tojást festegető Demszky Gábor, aki ezzel a képzőművészeti tevékenységgel a megbékélés, összefogás szándékát szimbolizálja, amíg az Erdély lankái felett sólyomként repkedő köztársasági elnök szárnyait a magyar-román megbékélés érdekében suhogtatja.

A rendhagyó kiállítás zenei élménnyel is szolgál: a megnyitón mutatja be a drMáriás vezette Tudósok együttes Dávid Ibolya titkos élete címmel most megjelent 10. albumát, amelynek "lakodalmas punk" dalai "ezerszínű életelixírt" harsognak a hallgatóság fülébe.

nyomtat

További írások a rovatból

Neked már megvan a heti Praedád?
art&design

A FÉSZEK Művészklub és a textil kapcsolata az 1970-es és ’80-as években
art&design

Ioana Stanca és Vető Orsolya Lia Soft as Water című kiállításáról

Más művészeti ágakról

A Kelet-Nyugati Alkotóműhely Felejtő című előadásáról
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Kondor Ádám válaszol
Azok ott hangyák, de nem eladók
Tudósítás Lichter Péter Soderbergh-monográfiájának bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés