bezár
 

irodalom

2009. 04. 11.
Jónás Tamás kapta az AEGON Művészeti Díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jónás Tamás kapta az AEGON Művészeti Díjat A 2009-es AEGON Művészeti Díj kitüntetettje Jónás Tamás, aki Önkéntes vak című kötetéért vehette át az elismerést.

A díj célja, hogy elismerje a kiemelkedő irodalmi teljesítményeket, s felhívja a közvélemény figyelmét a jelentős művekre és alkotóikra. A díjat élő magyar író kaphatja az előző esztendőben újdonságként napvilágot látott, kiemelkedő szépirodalmi művéért. A szakmai zsűri tagjai: Lévai Balázs, Margócsy István, Széchenyi Ágnes, Vojnich Erzsébet és Gács Anna.


A zsűri nevében Széchenyi Ágnes rövid indoklása:

"Az AEGON Művészeti Díjról döntő zsűritagok úgy találták, hogy a 2008-ban megjelent szépirodalmi művek között Jónás Tamás Önkéntes vak című kötete nyújtotta a legmegrendítőbb esztétikai élményt.

Jónás Tamás kihívóan, szemérmetlenül őszinte és provokatív költő. Költészetével az olvasóra terheli a létét érintő egzisztenciális problémáit, védtelenségét, betegségét, anyagi gondjait, nők melletti magányát és származását. Kötetzáró versében (a hátsó borítón!) egyértelműen pontos felsorolását adja a nyomasztó és állandó küzdelembe hajszoló gondjainak. Az idegen olvasó is felelősséget érez a személyesen ismeretlen költő iránt, amikor az kijelenti, hogy ebben a küzdelemben vesztésre áll. De az egyedüllétnek a versekben látott fokán is van kedve és ereje perlekedni, József Attilá-s gesztussal, szembeszegülni az élet megszokott szerepeivel. Dacosan utasítja el, hogy nemesített fa legyen szépelgők haszonkertjében, hogy versek szolgája legyen, nem akar szégyenlős senkinek jól letagadható senkije lenni. Csakhogy ezek a versek ereszkedő dallamúak, ez a versvilág a rontott életről hoz nyers, erős képeket.

Jónás Tamás költészete emberi és nyelvi küzdelem, hogy kifejezze az általa végletesen tragikusan megélt emberi utat, hogy itt tartsa magát köztünk."
nyomtat

Szerzők

-- Benedek Anna --


További írások a rovatból

Gyurász Marianna: Már nem a mi völgyünk, Kalligram kiadó, 2022.
Károlyi Csaba: Egy teljes év Jelenkor Kiadó, Budapest, 2022.
irodalom

Bemutatták a „fényem nő: magam termelem” – Biopoétika a 20-21. századi magyar lírában, valamint A lírai hang túloldalai – József Attila-olvasatok című köteteket
A FÉLonline búcsúestje a Három Hollóban

Más művészeti ágakról

A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Zarándy Ákos válaszol
Kiki Kogelnik: Now is the Time – retrospektív kiállítás a Bank Austria Kunstforumban
építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is
Vendégváró Fesztivál a Bethlen Téri Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés