bezár
 

art&design

2009. 05. 01.
Szipál Márton fotográfus életmű-kiállítása Pécsett
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyarország egyik legismertebb fotográfusa, Szipál Márton életmű-kiállítása látható mától a pécsi Művészetek és Irodalom Házában.
Az 1924-ben született fotós eddigi legjelentősebb, életműve keresztmetszetét adó Arcok, testek, Hollywood című tárlatának százötven alkotása izgalmas és látványos ötvözete a múlt század elején elsajátított fényképészmesterségre jellemző klasszikus ábrázolásmódnak és a század második fele hollywoodi képeszményének.

A június elsejéig megtekinthető kiállítás anyagára és Szipál Márton képi világára a szépség, az élet ünneplése, a varázslatos pillanatok megragadása, a mesterség és annak tárgyának szeretete, a feszültségeket feloldó harmónia jellemző.

A művész és a kiállítás szervezői szerint a testek és arcok szépségét, érdekességét megragadó portré-, akt- és divatfotók különleges hangulata, a harmónia keresése a kompozíciókban, az ismert filmsztárokról készült szinte intim felvételek kellemes kikapcsolódást nyújtanak majd a pécsi közönségnek, valamint a városba érkező turistáknak.

Szipál Márton 1924-ben született Szolnokon, fényképész családban. Gyermek- és fiatalkori éveit Debrecenben töltötte, később Budapestre költözött, majd 1956-ban elhagyta az országot és az Egyesült Államokban telepedett le. Az 1990-es évek végén hazatért Magyarországra, azóta Budapesten él.

A klasszikus technikával készült és mégis egyedi látásmódot tükröző képei közül a hollywoodi és más sztárokról professzionális igényességgel készített portréi tették igazán ismertté. Olyan csillagokat fotózott, mint John Wayne, Tommy Lee Jones, Leslie Nielsen, Tracy Nelson, Charlene Tilton, Margaux Hemingway, Timothy Hutton, Priscilla Presley vagy Kareem Abdul Jobbar.


nyomtat

További írások a rovatból

art&design

Az ő bajuk – nekem mi közöm hozzá? Az ő bajuk – nekem mi közöm hozzá?
Ezek a legszebb éveink? – Pályakezdő perspektívák
art&design

Útmutató egy útvesztőhöz Útmutató egy útvesztőhöz
Ujházi Péter Labirint című kiállításához
art&design

Szokó Szótára Szokó Szótára
Szolnoki József Idegiológia című kiállításához
Szűcs Attila Inside the Black Box című kiállításáról

Más művészeti ágakról

színház

Kóstolónyi Kosztolányi Kóstolónyi Kosztolányi
Összművészeti borkóstolás a Budapest Jazz Clubban
Sarah Kane Cleansed című darabja az Ódry Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés