bezár
 

színház

2019. 03. 26.
Megvannak a MOST FESZT nyertes előadásai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tegnap befejeződött az immáron ötödik alkalommal megrendezett MOnodráma és STúdiószínházi FESZTivál, vagyis a MOST FESZT 2019. A 2019. március 20. és 24. között zajló MOST FESZT 2019 öt napja alatt tíz előadást (négy monodrámát és hat stúdiószínházi produkciót) láthatott a fesztiválközönség, a Cím nélkül hajlék-kaland-játék versenyen kívüli előadásként szerepelt.

A 2019. március 20. és 24. között zajló MOST FESZT 2019 öt napja alatt tíz előadást (négy monodrámát és hat stúdiószínházi produkciót) láthatott a fesztiválközönség, a Cím nélkül hajlék-kaland-játék versenyen kívüli előadásként szerepelt.

Szkéné színház

A monodrámákat (a fesztiválszereplés sorrendjében) Ozsvár Róbert (Georg Büchner: Woyzeck, az Újvidéki Színház előadása, osztályvezető tanárok: László Sándor, Balázs Áron), Markó-Valentyik Anna (Alaine – Ideje a meghalásnak – Polcz Alaine szövegeiből szerkesztette: Markó-Valentyik Anna, a KL Színház előadása, rendező-koreográfus: Ladányi Andrea), Martinkovics Máté (Az egérlyukból – Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij Feljegyzések az egérlyukból című kisregénye alapján, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előadása, rendező: Zsámbéki Gábor) és Fodor Alain Leonard (Drognapló – Kubiszyn Viktor műve nyomán, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház előadása, rendező: Faragó Zénó) játszották.

A stúdiószínházi előadások sorát Háy János A lány, aki hozott lélekből dolgozott című botrányjátéka nyitotta (a Nézőművészeti Kft, a Szkéné és az Ördögkatlan közös előadása, rendező: Szabó Máté), majd Simon Gray A játék vége című színműve következett (a Kecskeméti Katona József Színház előadása, rendező: Rusznyák Gábor), a fesztivál harmadik napján versenyen kívüli előadásként a Cím nélkül hajlék-kaland-játékot láthatta a közönség (a Mentőcsónak Egység – STEREO AKT előadása, rendező: Boross Martin).

A stúdiószínházi előadások sorában Ivan Viripajev Részegek című színművét (előadják a kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának V. évfolyamos színművész hallgatói, rendező: Bergendi Barnabás e.h.) Georg Büchner Woyzeck című drámatöredéke követte (a Szkéné Színház Staféta-nyertes előadása, rendező: Hegymegi Máté). A stúdiószínházi programot az Apró kozmikus félreértés című előadás zárta (mágikus valóság Forgách András 12 nő voltam című műve nyomán, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadása, rendező: Csábi Anna).

A fesztivál a korábbi évek hagyományait folytatva az ITT ÉS MOST KÓSTOLÓ elnevezésű gasztronómia programmal is kiegészült, az előadások után pedig az ITT ÉS MOST KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ keretében beszélgethettek az érdeklődők az előadásokat létrehozó színészekkel, rendezőkkel. Az ITT ÉS MOST KONCERT Ferenczi György és az 1 sö Pesti Rackák – Apáti Ádám, Pintér Zsolt, Bizják Gábor, Jankó Miklós – fellépésével került megrendezésre. A fesztivál hagyományait követve a MOST FESZT 2019 során a meghívott versenyelőadások szakmai zsűri előtt mérettethették meg magukat. A háromtagú zsűriben Molnár Piroska színművész, Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas, Prima Primissima díjas, Érdemes és Kiváló Művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Gyarmati Kata dramaturg és Török Ákos újságíró, a Deszkavízió szerkesztője foglaltak helyet.

Molnár Piroska a fesztivál zsűrijébe való felkérésével kapcsolatban elmondta: „Nagyon régóta nem volt már olyan összefüggő öt nap a naptáramban, amikor színházi elfoglaltságaim mellett bármi másra ráértem volna. Amikor igazgató úr felhívott, örömmel konstatáltam, hogy szabad vagyok. A legfőbb ok azonban, ami miatt elvállaltam a felkérést az, hogy mindig nagyon boldogan nézek színházat. Arra pedig valóban nagyon kevés alkalmam van, hogy a vidéki és a határon túli kollegák előadásait megtekinthessem. Hogy ezek ráadásul stúdiószínházi előadások és monodrámák, ez még jobban felkeltette az érdeklődésemet."

Gyarmati Kata a MOST FESZT kapcsán kihangsúlyozta:

„Olyan produkciók kerülnek be a kínálatba, amelyek folyamatosan feszegetik a közönség igénye alapján felállítható határokat. Kifejezetten örvendetesnek tartom, hogy a szervezők látható módon nem kompromisszumok mentén válogatnak.

 „A fesztivál előadásait látva szembetűnő számomra, mennyi a fiatal az alkotók, létrehozók és a játszók között," mondta el Török Ákos. "A fesztivállal kapcsolatos másik fontos pozitív élményem a nézők közönségtalálkozókon való aktív részvételéből adódik... A MOST FESZT közönségtalálkozókon ennek a típusú érdektelenségnek nyomát sem láttam. A fesztivál beágyazottságát mi sem mutatja jobban, mint hogy az előadások utáni beszélgetéseken szinte az összes néző ott marad, az értő és érdeklődő hangulat megteremtésében pedig ezeknek a nézőknek elvitathatatlan szerepe van. Úgy gondolom, az idei MOST FESZT újabb bizonyítékát adta annak, hogy Tatabányán sikerült kinevelni egy nyitott, színházra éhes közönségréteget.”


A MOST FESZT 2019 díjazottjai


A szakmai zsűri díjai

Legjobb monodráma előadás:
Alaine – Ideje a meghalásnak
bábelőadás felnőtteknek
Polcz Alaine szövegeiből szerkesztette: Markó-Valentyik Anna
játssza: Markó-Valentyik Anna
rendező-koreográfus: Ladányi Andrea
A KL Színház előadása

Legjobb stúdiószínházi előadás
Georg Büchner: Woyzeck
drámatöredék
A szövegkönyv Thurzó Gábor és Halasi Zoltán fordításának, valamint Peer Krisztián szövegének felhasználásával készült, Daniel Schmolling vallomását Ruttkay Zsófia fordította
rendező: Hegymegi Máté
A Szkéné Színház Staféta-nyertes előadása

Legjobb alakítás különdíja
Major Erik e.h. - Georg Büchner: Woyzeck c. drámatöredékben nyújtott teljesítményéért.
 

A Magyar Művészeti Akadémia különdíja a legjobbnak ítélt produkcióért

 

Apró kozmikus félreértés
mágikus valóság Forgách András 12 nő voltam című műve nyomán
rendező: Csábi Anna
A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadása

 

A közönségzsűri díja


A szakmai zsűri mellett közönségzsűri is részt vett a fesztiválelőadások díjainak odaítélésében. A közönségzsűri tagjait a szervezők a fesztivál kezdete előtt azon nézők közül sorsolták ki, akik tíz előadásos, azaz a MOST FESZT 2019 valamennyi előadását tartalmazó bérletet vásároltak. A három tagból álló közönségzsűriben Béndek Lászlóné tanító (Felcsút), Konczer Kinga szabadúszó, tanár (Komárom) és Kovács Gábor közgazdász, tanár (Tatabánya) képviselte a nézők véleményét. A közönségzsűri által kiadott díj jellegét a fesztivál szervezői előzetesen nem határozták meg, így annak végleges formáját a közönségzsűri tagjai alakították ki.

Martinkovics Máté Az egérlyukból című monodrámában nyújtott alakításáért, karakterformáló erejéért, hiteles és természetes szerepformálásáért, dramaturgiai munkájáért a MOST FESZT 2019 közönségzsűrijének díját kapta.

Az egérlyukból
monodráma
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij Feljegyzések az egérlyukból című kisregénye alapján fordította: Makai Imre
játssza: Martinkovics Máté
rendező: Zsámbéki Gábor
a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előadása

mostfeszt.hu
jaszaiszinhaz.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Interjú Rab Gyula tenor énekművésszel az énektanulmányok adta lehetőségekről, szerepeiről, hatásról és sikerről
színház

Színház a koronav kezdetén (1) Színház a koronav kezdetén (1)
Dream Team, Cie Two in One, Civil Negyed*
Interjú Marsalkó Eszterrel Skóciáról, sokszínű színházi tevékenységeiről, aktuális lehetőségekről
Színház otthonról - A nép ellensége a Katona József Színházból

Más művészeti ágakról

Interjú Bakos Barbara illusztrátorral, animátorral nemzetközi lehetőségekről, ügynökségi munkáról, gyerekirodalomról
gyerek

Különleges videós produkció készült a rendszerváltásról
A Faktor Terminál produkciója a Tilos az Á Könyvek kötete alapján
Tomek Ducki: Életvonal
art&design

Művészek a járvány idején#3 Művészek a járvány idején#3
Interjú Bartha Ágnessel a kialakult helyzetről, otthonmaradásról, és tervezett munkákról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés