bezár
 

film

2019. 10. 06.
Velence után a Titanicon, majd a magyar mozikban a Déva
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szőcs Petra Déva című nagyjátékfilmjét, amelynek a világpremierje a 75. Velencei Filmfesztivál Biennale College Cinema szekciójában volt, első bemutatkozása után több nagy presztízsű filmfesztivál (Sevilla, Göteborg, Wrocław, Linz) programjába is beválogatták.

A Déva Szőcs Petra első nagyjátékfilmje. Világpremierje a velencei filmfesztiválon volt, novemberben a sevillai filmfesztivál programjába, az év elején Göteborgba is beválogatták. A rendező A kivégzés című rövidfilmjét – amely a Déva előzményének is tekinthető – a budapesti Friss Húson, majd a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában vetítették, Csoszogj úgy című rövidfilmje pedig 2016-ban szerepelt többek között Clermont-Ferrand-ban, Szarajevóban és a Friss Húson is. Mindkét film több nemzetközi díjat nyert.

A  magyar nézők a budapesti Titanic filmfesztivál gálavetítésén nézhetik meg a filmet október 22-én, majd novemberben a mozik is műsorukra tűzik. A Déva egy árvaházban élő albínó lány, Kató és egy önkéntes, Bogi kapcsolatáról szól. A film a gyermeki látásmód mágikus és szürreális dimenzióját bontja ki, és új színben láttatja Déva posztszocialista világát.

Déva

„Megérintett a Déva világa. Egyszerre volt benne idegenség és nagyon is ismerős gesztusok. Nem tudom, pontosan hol is játszódik. Nagyon pontosan tudni, hol történhet meg” – írta a filmről Horváth György, a Titanic igazgatója.

A göteborgi filmfesztivál szervezői szerint a Déva „csodálatos történet Erdélyből: az elsőfilmes rendező, Szőcs Petra az abszolút legjobbat varázsolja elő a fiatal színészekből”.

„A majdnem dokumentarista film egy festmény; vizuális műalkotások ügyes montázsa. Virtuóz első munka” – olvasható a linzi filmfesztivál katalógusában.

A Filmtett kritikusa szerint „A Déva – azonkívül, hogy bepillantást enged egy zárt világ falai mögé – leginkább utaztatja a nézőt.”

„A Déva cselekménye fontos, ám mégsem ez a legfontosabb a filmben. Sokkal erősebben támaszkodik hangulatokra, színekre, képekre, ezeknek a hihetetlenül erős jelenléte legalább annyira lényeges, mint az, hogy konkrétan mi történik a filmben” – írta a Litera.hu.

A Déva című film forgatókönyvírója Nagy V. Gergő és Szőcs Petra, producere Fülöp Péter, operatőre Dévényi Zoltán, vágója Dunai László, a rendező munkatársa Bodor Balázs. A főbb szerepeket Nagy Csengelle, Mohamed Fatma és Komán Boglárka játsszák, a gyerekszerepekben a Dévai Szent Ferenc Alapítvány növendékei láthatók. A film Déván és Petrozsényben forgott.

Forrás: Déva produkció.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Niki Caro: Mulan
Jacek Borcuch – Andrzej Dragan – Krzysztof Garbaczewski – Renata Gasiorowska – Pawel Lozinski, Jan P. Matuszynski –Tomek Popakul – Jerzy Skolimowski – Krzysztof Skonieczny – Malgorzata Szumowska – Mariusz Trelinski – Magnus von Horn – Anna Zamecka – Xawery Zulawski: Otthon
Lóth Balázs: Pesti balhé

Más művészeti ágakról

Paul Auster: Mr. Vertigo , 21. Század Kiadó, 2020
Chrétien de Troyes Lancelot című regényének bemutatója
Halmai Tamás Kint lények járnak című kötetének bemutatója
irodalom

Kabaiak a horizonton Kabaiak a horizonton
A Kabai fivérek kötetbemutatója a Kis Présházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés