bezár
 

irodalom

2020. 02. 13.
Megjelent a Termékeny félreértés / Productive Misreadings
Áfra János és Szegedi-Varga Zsuzsanna könyve
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Áfra János költő és Szegedi-Varga Zsuzsanna képzőművész Termékeny félreértés / Productive Misreadings című kétnyelvű könyvtárgya az Új Alföld Könyvek 6. darabjaként jelent meg. A színes, angol-magyar kísérleti kiadványt március második felében Debrecenben, Budapesten, Bécsben és New Yorkban is bemutatják.

A költő és a képzőművész, akik különböző nyelveken szólították meg és bírták szóra egymást, kísérleti párbeszédük során megalkottak egy újat, elkezdtek beszélni egy közöset is. A kontinenseken átívelő, szerkesztőprogramok platformjain folytatott interakcióik közben létrehoztak egy olyan koncentrált kifejezésmódot, amely mediális átlépésekkel, eltérő kódrendszerek váltakozásával és keveredésével, szabályok felülírásával és határok megnyitásával tesz szert rendkívüli közlőerőre. Az eredmény nem egyszerűen egy művészeti album vagy egy verseskötet, ahogy a képek sem illusztrációk, a szövegek sem képleírások, a fordítás sem puszta nyelvváltás.

A Termékeny félreértés equilibrium, amelynek minden oldalpárja az egymásnak teret engedő, autonóm felek spontán és dinamikus együttműködésének lenyomata. A művészeti ágak hierarchiába rendeződésének tudatos elutasításával évezredes kérdéseket (ut pictura poesis elv, paragone vita) aktualizálnak az alkotók. Egyszerre hívják fel a figyelmet a tudásformák specializációjából és a kifejezésmódok elszigeteltségéből adódó problémákra, valamint az ehhez hasonlóan kockázatvállaló és előremutató vállalkozások, közelítési kísérletek szükségességére.

oldalpár

The poet and the artist address and challenge one another in different languages, through their experimental dialogue they create a third, and arrive together to a common tongue. Through their continent-spanning interactions, editing programmes become their platform, providing space for intermedial crossings, the varying and mixing of divergent codes, the overriding of rules and the blurring of boundaries, through which a concentrated mode of expression is invented. The result is neither art book nor poetry book, the pictures are not illustrations, the poems are not captions, the translation is not a mere exchanging of languages.
Productive Misreadings is an equilibrium, whose every new page is an impression left by the spontaneous and dynamic collaboration between two authors, accommodating one another yet keeping their own autonomy. They revive and revitalize questions harking back millennia (ut pictura poesis, the paragone) while wilfully evading hierarchical categorization within any one branch of the arts. The creators call attention to problems stemming from specialized forms of knowledge and isolated modes of expression, as well as the necessity for conscious risk-taking, progressive ventures and experiments in closing the gap.
Kiadási adatok

Kiadó: Alföld Alapítvány – Méliusz Juhász Péter Könyvtár

Kiadás helye: Debrecen

Szerkesztette: Owen Good és Vigh Levente

Borítóterv: Tellinger András

120 oldal

3000 Ft, online kapható például a Lírában

oldalpár

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

(K) mint Kukorelly (K) mint Kukorelly
Cé cé cé pé, avagy lassúdad haladás a kommunizmus felé, Budapest, Kalligram, 2019
irodalom

Beleolvasó egy alternatív Trianonba Beleolvasó egy alternatív Trianonba
Nézzünk bizakodva a múltba! című novelláskötettel jelentkezik a Cser Kiadó

Más művészeti ágakról

A Trojka Színházi Társulás Dekameron2020 című színházi kísérletéről
Interjú Bakos Barbara illusztrátorral, animátorral nemzetközi lehetőségekről, ügynökségi munkáról, gyerekirodalomról
Színház a karanténból – Kincses sziget a londoni National Theatre-ből


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés