bezár
 

film

2020. 09. 29.
Online rendezik meg a 17. VERZIÓ Filmfesztivált
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén november 10. és 22. között online térbe költözik a VERZIÓ teljes programja, így országosan elérhetővé válik Magyarország egyetlen emberi jogi dokumentumfilm fesztiválja – értesítette a prae.hu portált a rendezvény kommunikációs csapata. A műsorra tűzött ötven alkotás a legizgalmasabb és legaktuálisabb nemzetközi és hazai témákat dolgozza fel, a fesztivál nyitófilmje, a 76 nap például a jelenleg is zajló világjárvány epicentrumának korai napjairól ad hiteles tudósítást .

„Közelebb egymás valóságához.” Ez a Blinken OSA Archívum által 2004-ben alapított VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál idei jelmondata. A jelenlegi digitális fejlődés – a járványhelyzet alatt különösen –  könnyen elszigeteltté teszi az embert, ezért rendkívül fontos a saját nézőpontból való kilépés képessége, amely lehetővé teszi egymás valóságának felfedezését és megértését. A VERZIÓ célja ezért, hogy az idei ötven dokumentumfilmen keresztül új perspektívákat mutasson be, segítsen valóságként elfogadni és megérteni egymás életét, arról hírt adni – hangsúlyozzák a fesztivál szervezői.

Az idei nyitófilm, a 76 nap, a jelenlegi pandémia maradandó korlenyomata, különösen jó példa a dokumentumfilmek reflektív képességére. Hao Wu, Weixi Chen és Anonymous rendezők kendőzetlen és felkavaró bepillantást nyújtanak a járvány kitörésének legkorábbi napjaiba a kínai Vuhanban. Nyers és bensőséges alkotás, amely a betegek és a fronton dolgozó egészségügyi szakemberek a COVID-19 elleni küzdelmét rögzíti. A film Magyarországon először a VERZIÓ-n lesz látható.

76 nap

Hao Wu, Weixi Chen, Anonymous: 76 nap

A Nemzetközi versenyprogramban, a Diák- és elsőfilmes versenyprogramban és a Magyar versenyprogramban látható filmek mellett három meghatározó téma áll majd a fesztivál programjának középpontjában.

Az Antropocén szekció filmjei az emberiség környezetre gyakorolt hatását mutatják be és az emberi jogok ökológiai dimenzióit boncolgatják.

Az igazság nevében szekció fő témái a társadalmi igazságosság, a jogrendszerek sokfélesége és az érdekképviselet formái. Hangsúlyt kap a sajtószabadság, a tüntetők illegális őrizetbe vétele, korrupciós vizsgálatok és az apartheid rendszer elleni küzdelem.

A Világképtár szekció pedig válogatás olyan önreflexív dokumentumfilmekből, amelyek feltárják a fényképészet és archív felvételek hatalmát a hiteles narratívák bemutatásában, élő közvetítéseken, elavult VHS-szalagokon, sajtófotókon és a holokausztot túlélők privát fotóarchívumain keresztül.

A majd két hét alatt az érdeklődők a fesztivál honlapján férhetnek majd hozzá a teljes programhoz, valamint online követhetik a fesztivál már jól megszokott egyéb programjait, mint a közönségtalálkozókat és kerekasztal beszélgetéseket. A nézők egy vagy több filmre is válthatnak majd jegyet, illetve lesznek ingyen elérhető alkotások is. A megtekintés után szavazhatnak is kedvenceikre, így támogatva őket a közönségdíj elnyerésében. A fesztivál legjobb emberi jogi dokumentumfilmjének járó díj odaítélésében az érdeklődő diákok is részt vehetnek a 17. Verzió diákzsűri-tagjaként. A felhívás részleteiről bővebben itt tájékozódhatnak. A fesztivál részletes programja október közepén érkezik.

Képek forrása: VERZIÓ

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A nemzetközi versenyprogram filmjei a 9. Friss Hús Budapesti Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon
Thomas Vinterberg: Még egy kört mindenkinek
Dér Asia, Haragonics Sára: Anyáim története

Más művészeti ágakról

gyerek

Hová tűnt Lebegényi Lebéd repülője?
Új, családi Pagony kalandséta indult a kuflikkal
irodalom

Helyzetjel - Észak Helyzetjel - Észak
Ibsen a konyhában
irodalom

De vajon mi az, ami rejtve marad? De vajon mi az, ami rejtve marad?
A Margó Irodalmi Fesztivál harmadik napja


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés