bezár
 

film

2020. 09. 30.
A értékes gyűjteménnyel gazdagodott az amerikai filmakadémia múzeuma
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A értékes gyűjteménnyel gazdagodott az amerikai filmakadémia múzeuma A mozizást megelőző kor relikviáiból álló értékes gyűjteményt kapott az amerikai filmakadémia hamarosan megnyíló Los Angeles-i múzeuma.

A Richard Blazer Gyűjtemény mintegy kilencezer tárgyi emlékével a világ legnagyobb, optikai eszközökből és játékokból álló gyűjteménye, amelynek tárgyai még a mozizás előtt hódítottak - írta meg a The Hollywood Reporter.

A gyűjteményt, amelyben egyebek mellett laterna magica, számos optikai játék, nyomat, festmény vagy árnybáb is szerepel, Balzer özvegye ajándékozta a filmakadémia múzeumának. Richard Blazer több évtizedet szentelt a páratlan kultúrtörténeti kollekció fejlesztésének, amelynek legősibb darabjai a kínai Ming dinasztia korából származnak.

A múzeum keddi közleménye hangsúlyozta, hogy a Blazer gyűjtemény egyedülálló lehetőséget nyújt az intézmény számára a mozgókép fejlődésének bemutatására. Jessica Niebel, a múzeum kurátora felidézte, hogy Richard Blazer mindenki másnál elhivatottabban foglalkozott a mozizást megelőző korszak történetével.

A gyűjtemény egy része a múzeum Margaret Herrick könyvtárát gazdagítja, ahol kutathatóvá teszik az anyagot a következő generációk számára.

A 2017-ben elhunyt Blazer özvegye, Patricia S. Bellinger, a Harvard Egyetem elnökének kabinetfőnöke és tanácsadója idén csatlakozott a filmmúzeum vezetői testületéhez.

Mint Bellinger elmondta: korszakos lehetőségnek tekinti a gyűjtemény átadását a filmakadémiának. Hozzátette, hogy férjének nemcsak a mozizást megelőző korszak tárgyainak gyűjtése volt a szenvedélye, páratlan kollekciójának létrehozását a tanítás, a történetmesélés iránti szenvedélye is ösztönözte.

A gyűjtemény darabjaiból rendezik meg a jövő áprilisban megnyíló filmmúzeum egyik kiállítását.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Zsolnai György: Spoiler. Esszék a minőségi sorozatok világáról
Az HBO Otthon című karanténsorozatának finn kiadásáról
Roy Andersson: Történetek a végtelenségről
Burhan Qurbani: Berlin, Alexanderplatz

Más művészeti ágakról

irodalom

Bolyongás a szemétösvényeken Bolyongás a szemétösvényeken
Selyem Zsuzsa: Az első világvége, amit együtt töltöttünk, Jelenkor, 2020.
színház

Megcsinálják akkor is, ha csak maguknak játszanak Megcsinálják akkor is, ha csak maguknak játszanak
Beszélgetés Pászt Patríciával a lengyel és a magyar színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés