bezár
 

art&design

2020. 10. 07.
Várószoba címmel nyílik kiállítás az Orvostörténeti Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Várószoba címmel nyílik kiállítás az Orvostörténeti Múzeumban Bábák, gyógyítók, védőnők, orvosnők. Hivatások és az őket űző nők, akik az orvoslás története során szinte mindig marginális pozíciókat foglaltak el. Ők kerülnek a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum (SOM) állandó kiállításának középpontjába októbertől decemberig.

(Újra) felbomlik a megszokott rend a SOM-ban: a járványügyi helyzet kapcsán a hónapokig tartó kihagyás után folytatódik a Várószoba című kiállítás és programsorozat. Decemberig havonta két kortárs képzőművész múzeumi intervencióival egészül ki az állandó tárlat. Eperjesi Ágnes, Fátyol Viola, Szász Lilla, Simon Zsuzsanna, Trapp Dominika, és Varju Tóth Balázs munkái kerülnek be a kiállítótérbe. A kurátori koncepció egyik lényeges pontja, hogy a felkért művészek alkotásaikkal egyszerre reflektáljanak a nők jelenlétére az orvostudományban, valamint a SOM saját kiállítási és gyűjteményi anyagára is. A tárlat olyan hivatásokkal operál, amelyek nemcsak az orvostudomány alakulásának lenyomatai, hanem egy komplex összefüggésrendszer részei. Egyszerre árulkodnak az elmúlt 2 évszázad egészség- és biopolitikai törekvéseiről, a nők általános helyzetéről és szerepeiről, valamint a női testet övező hiedelmekről is. A SOM épületében az idő megszűnik korlát lenni: kortárs művek, gondolatok kezdeményeznek olykor feszült, máskor oldottabb párbeszédet az orvostudomány történeti anyagával.

A projekt első kiállítói Simon Zsuzsanna, aki a fokozott női szőrösödés problémakörét vizsgálja, és Varju Tóth Balázs, ő a hisztéria kortárs értelmezését tárja elénk.

A kiállítás kísérőprogramjaiként beszélgetések és filmvetítések is megrendezésre kerülnek a Közkincs Könyvtárban.

Az eseményről további információ itt érhető el.

 

A kiállítás 2020. szeptember 30. és december 31. között tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeum – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum (SOM) épületében.

Helyszín: 1013. Budapest, Apród u. 1-3.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Urbánus sziklák lecsupaszítva Urbánus sziklák lecsupaszítva
Szabó Kristóf KristofLab kiállítása: Cserhalmi Luca megnyitó szövege
art&design

A lélek tájképei A lélek tájképei
A magyar performansz története 1966–2018 (6): Nyugati magyar performansz: Nagy József és a Jel Színház (1986-), Kerekes László (1988–2010)
Összehasonlító ideológiakritika az „Eddig minden rendben” és a „Lassú élet” kiállításokról
art&design

Vallás, mint társadalmi tudat Vallás, mint társadalmi tudat
Vendég+látás kiállítás Pannonhalmán

Más művészeti ágakról

Erdős Virág: Hősöm, Magvető kiadó, 2020
Rolla János és a Zeneakadémia Kamarazenekara/3
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Elindult a Külföldön Sikeres Magyar Művészek projekt weboldala Elindult a Külföldön Sikeres Magyar Művészek projekt weboldala
www.ksmm.hu


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés