bezár
 

film

2020. 10. 07.
Egyre többet és egyre magányosabban filmezünk online
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egyre többet és egyre magányosabban filmezünk online Egyebek mellett ez derül ki a Nemzeti Média- és Hirközlési Hatóság számára az Ariosz Kft. által tavaly decemberben készített kutatásból – tájékoztatta a prae.hu portált a NMHH. A legalább 16 éves internetezők négyötöde néz filmeket és videókat az interneten, 84 százalékuk online is filmezik, és megnéz mások által a netről leszedett filmet is. A megkérdezettek 10 százaléka közlekedés és utazás, valamint munkaidő alatt is néz filmeket.

A felmérés 2019. november 18. és december 10. között készült, négyezer fős mintával, online önkitöltős kérdőívvel. A minta alapsokaságát a Magyarországon élő legalább 16 éves és legalább hetente internetező népesség jelenti, reprezentativitását egy 3200 fős országosan reprezentatív személyes felmérés alapozta meg, majd a kész minta esetleges torzulásait a kutatók matematikai-statisztikai eljárással, ún. súlyozással korrigálták.

Online letöltés nélkül nézhető filmekre, azaz streaming-szolgáltatásra minden harmadik internetezőnek van előfizetése, emellett minden negyedik letölt mások által megszerzett és az internetre feltöltött filmeket, azaz torrentezik. Mivel ez sok esetben nem legális, így ez az arány bizonyára alulmért, mindenesetre a válaszadók elmondása alapján minden tizedik internetező szokott nemzetközi, és minden ötödik magyar torrentoldalakat használni.  Azonban az internetezők bő egyhamarmada egyiket sem veszi igénybe: a torrentezés és a legális, de fizetős streaming-szolgáltatások helyett ingyenes online videókat, filmeket néz letöltés nélkül.

Emellett sokan választják az előfizetést is: minden negyedik ember nem torrentezik, de előfizet valamelyik legális szolgáltatónál, minden hatodik szokott csakis torrentoldalakról filmekhez jutni, minden nyolcadik pedig a streaming-előfizetése mellett sem hagyott fel a torrentezéssel. Van további 3 százaléknyi internetező, aki ezek közül egyiket sem csinálja: ők csak olyan filmeket néznek, amelyeket mások szednek le nekik a netről. És végül a maradék egynyolcad pedig nem néz internetről származó filmeket, videókat.

 Internetes filmnézési szokások az internetezők körében (%)

Internetes filmnézési szokások az internetezők körében (%)

A válaszadók 66 százaléka egyébként még mindig a nagyképernyőt részesítik előnyben online filmezés, sorozatnézés közben, de találkozhatunk 44 százaléknyi olyan válaszadóval, akik okostelefonon szoktak filmet nézni – igaz, itt sok esetben rövid videókról, nem csak egész estés mozifilmekről van szó.

A közösségi- és torrentoldalak használatában megfigyelhetőek generációs különbségek. A húszas, vagyis Y-generációra sokkal jellemzőbb a torrentezés – akár meglévő streaming-előfizetés mellett is –, míg a legfiatalabb, középiskolás korú generációnál az az átlagon felüli, hogy vagy csak előfizetésük van, vagy csak torrenteznek. Ilyen magas előfizetési arány egyébként a Z-generáció mellett a legidősebbeknél érzékelhető, ám ők szinte egyáltalán nem torrenteznek, szemben a fiatalokkal. A 70 éven felülieknél kiugróan magas viszont a csak ingyenes lehetőségek (például YouTube) használata. A középkorú, X-generáció tagjai között jóval ritkább, hogy csak előfizetéssel néznek filmet, illetve a többi korosztályhoz képest magasabb azok aránya, akiknek mások szednek le filmet a netről. Az idősebb, „baby boomer-generációban” sokkal ritkább a torrentezés, de többen vannak, akik ingyenes vagy fizetős streaminget használnak, továbbá közöttük vannak a legtöbben, akik nem néznek internetről származó filmeket.

A generációs eltéréseknél is nagyobb különbséget okozott az internetes filmnézésnél az illető neme és az, hogy mennyire aktív a közösségi oldalakon. Aki például egy közösségi oldalon sincs fent (vagy fent van, de nagyon ritkán nézi meg), az az átlagnál gyakrabban néz olyan filmet, amelyet mások szedtek le neki a netről, de ő maga se nem streamingel, se nem torrentezik – köztük vannak a legtöbben azok is, akik egyáltalán nem szoktak internetről származó filmet nézni. Általában minél több oldalon van profilja valakinek, annál jellemzőbb a torrentezés, a legalább öt közösségi oldalt látogatók között pedig az átlagnál sokkal jellemzőbb, hogy csak az ingyenes streaminget használják.

Ami a nemek szerinti eltéréseket illeti, a férfiak jóval nagyobb arányban szerzik be a filmeket torrentezéssel – akár van mellette legális streaming-előfizetésük, akár nincs. A nők viszont sokkal gyakrabban jelölték meg egyetlen forrásként az ingyenes oldalakat, illetve köztük sokkal többen vannak azok is, akik nem néznek semmilyen filmet, videót és előfizetésük sincs ilyen szolgáltatásra.

Akik filmeket és sorozatokat néznek az interneten, azok maguk is elismerik, hogy nagyon bele tudnak felejtkezni ebbe a tevékenységbe, nehezen hagyják abba, ha egyszer elkezdik. A filmnézők 85 százalékával fordult elő a felmérést megelőző egy évben, hogy egy több részes film vagy egy sorozat több epizódját egymás után, megállás nélkül nézték meg, tízből válaszadóból hárman pedig nagyon gyakran csinálják ezt. Minden negyedik filmező netező akár 5-10 vagy több órát is eltölt ezzel egyhuzamban.

Különösen jellemző a megállás nélküli online filmnézés (ún. "binge-watching" vagy "filmtivornya") a legfiatalabb korosztályokra. Az Y- és Z-generáció, tehát a harmincon aluliak 41 százaléka saját bevallása szerint nagyon gyakran néz szünet nélkül online filmeket és sorozatrészeket, míg a szüleik esetében ez az arány csak 20-25 százalék vagy még kevesebb. Ez alapján úgy tűnik úgy tűnik, minél fiatalabb valaki, annál több időt tölt a megállás nélküli filmnézéssel, aminek sajnos gyakran a függőségre utaló testi, lelki következményei is lehetnek. A húszas korosztály harmadával – saját elmondása szerint – előfordul, hogy öt vagy több órát tölt szünet nélküli online filmezéssel, a még fiatalabb, középiskolás korúaknak az egyharmada már hét vagy több órán át is szokott online sorozatokat, filmeket nézni.

Az adatok arra is utalnak, hogy az online filmnézés egyre inkább magányos, másoktól elszigetelt tevékenységgé kezd válni, mivel a nem egyedül élő netes filmezők egyhatoda sem néz sosem együtt filmet a családjával, lakótársaival, miközben 56 százalékuk úgy néz filmeket, hogy ugyan együtt vannak otthon, egymás mellett ülnek, de mindenki a saját készülékén néz valami mást, például egyik a laptopján, a másik a telefonján, vagyis nem együtt élik át az élményt.

 Internetes filmnézés otthon a felmérést megelőző egy évben az online filmet néző és nem egyedül élő internetezők körében (%)

Internetes filmnézés otthon a felmérést megelőző egy évben az online filmet néző és nem egyedül élő internetezők körében (%)

Képek forrása: Nemzeti Média- és Hirközlési Hatóság

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Pálfi György filmrendezővel a filmkészítés kollektív alkotói mechanizmusairól, fordulatokról, szenvedélyről és rendszeren kívüliségről
Zsolnai György: Spoiler. Esszék a minőségi sorozatok világáról
Az HBO Otthon című karanténsorozatának finn kiadásáról

Más művészeti ágakról

art&design

A művészet is behálózva? A művészet is behálózva?
A BarabásiLab „Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve” című kiállításáról a Ludwig Múzeumban
135 éve született Wilhelm Furtwängler
színház

Nem hűtlen ő, csak próbál kiigazodni Nem hűtlen ő, csak próbál kiigazodni
A Csapodárok című darabról
irodalom

Az identitástörténet válsága Az identitástörténet válsága
Grecsó Krisztián: Magamról többet, Magvető Kiadó, 2020


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés