bezár
 

színház

2020. 12. 10.
Jaschik Álmosról nyitott új virtuális kiállítást az OSZMI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jaschik Álmosról nyitott új virtuális kiállítást az OSZMI Jaschik Álmos és a "halhatatlan papíros" címmel nyitott címmel nyitotta meg új kiállítását az Országos Színháztörténeti Múzeum és és Intézet (OSZMI): a tárlat középpontjában az alkotó bábművészeti tevékenysége áll.

Jaschik Álmos () grafikus, festő, iparművész, szakíró művészpedagógus és jelmeztervező volt.

Szkéné színház

1936-ban az új színház megnyitásának tervéről adtaak hírt a lapok. A Fajankó Művészek Bábszínházának egyik szellemi atyja Jaschik Álmos volt. 

Idén a művész születésének 135. és halálának 70. évfordulójára emlékeznek. Virtuális kiállításuk középpontjában Jaschik Álmos ismert bábművészeti tevékenysége és a 1930-as évek bábos törekvései, kezdeményezései állnak, de néhány művön keresztül felvillantják az életútját - iparművészeti, grafikai, jelmez- és díszlettervezői munkái közül válogatva.

A "halhatatlan papiros" kifejezés egy 1930-as kritkából származik és nagyon találó Jaschik Álmos életművére. Minden munkája kötődik a papírhoz: könyvkötései, grafikái, jelmezei, díszletei, makettjei, bábjai, rajzfilmje mind papíron születtek, és ha megvalósultak is, ma újra csak a papír -tervek, nyomatok, fényképek- őrzik emléküket.

A virtuális tárlatot a PIM-OSZMI gyűjteményeinek anyagából állították össze, a látogatók azonban találhatnak alkotásokat a Petőfi Irodalmi Múzeumból, az Országos Széchényi Könyvtár Színházművészeti Zeneműtárának gyűjteményéből, az Iparművészeti Múzeumból, magángyűjteményekből és korabeli folyóiratokból is.

A kiállítás a https://oszmi.hu/ oldalról érhető el.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Színház otthonról - Amadeus a National Theatre at Home online közvetítésében
színház

Egy történet akkor jó, ha…
A Szkéné Színház Köztünk marad színházi játékának december 4-i alkalmáról
színház

Félhetes dokumentumszínház-maraton Félhetes dokumentumszínház-maraton
A Rimini Protokoll Nachlass – Pièces sans personnes (Hagyaték – Személytelen történetek) című előadásáról
színház

Magára maradni jókor, jó helyen Magára maradni jókor, jó helyen
III. Richárd betiltva a Szkénében

Más művészeti ágakról

gyerek

Last words: halljátok meg a kihalás szélére sodródott élőlények utolsó hangjait Last words: halljátok meg a kihalás szélére sodródott élőlények utolsó hangjait
Virtuális kiállítás, online foglakozás gyerekeknek és tárlatvezetés a Deák17 Galériában
irodalom

Falcsik Mari: Szeptemberi tavasz és A téka Falcsik Mari: Szeptemberi tavasz és A téka
Megjelentek a Prae folyóirat Ragály-számában
art&design

Hiányok viselete Hiányok viselete
Az Only Skin Deep kiállításról és a FERi feminista projektgaléria hiánypótló szerepéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés