bezár
 

építészet

2021. 10. 06.
Megkezdődhet a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény épületének komplex megújítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megkezdődhet a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény épületének komplex megújítása Október elsején az épület modernizálásának tervei megkapták a szükséges engedélyeket - írta Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója keddi Facebook-posztjában.

A beruházás előkészítését a Közlekedési Múzeum irányítja. A tervek elkészültével és az engedélyek birtokában a kivitelezési tendert 2022 elején tervezik kiírni a 160 éves öntöde méltó felújítására, megmentésére.

Az Öntödei Gyűjtemény az egykori Ganz gyár, a magyar ipar zászlóshajójának egyik legrégebbi, máig fennmaradt épületében kapott helyet. Az épületet Ganz Ábrahám építtette 1858-1862 között és 1964-ig a vasúti kerekek gyártásában is fontos szerepet betöltő kéregöntödeként üzemelt.

Közép-Európa első öntészeti múzeumaként 1969-ben nyitotta meg kapuit, majd Buda első ipari műemlékévé nyilvánították.

Mivel a csaknem 160 éves fa rácsostartó tetőszerkezet jelentős állagromlást szenvedett, 2019-ben felfüggesztették a múzeum látogatását. Ekkor láttak neki az azonnali állagmegóvásnak, valamint a teljeskörű műemléki felújítás előkészítésének. A tetőt 2020 decemberében ideiglenesen stabilizálták.

A kormány - Fürjes Balázs államtitkár és az Emberi Erőforrások Minisztériumának közös javaslatára - szintén ekkor biztosította a forrást az épület felújításának megtervezésére, ami az idei év januárjában meg is kezdődött. A CÉH Zrt. az engedélyezési terveket elkészítette, pénteken pedig megérkezett az örökségvédelmi engedélyt. A kivitelezési közbeszerzés kiírását 2022 elejére tervezik.

A felújítás eredményeképpen egy mai igényeknek megfelelő új konferencia- és rendezvénytérrel gazdagodik az épület és megújul a múzeumkert is. Az épület minden műemléki elemét megmentik és felújítják.

Az épületben az eddigi öntészeti kiállítást egy új, szélesebb ipartörténeti kitekintésű tárlattal egészítik ki, kiemelt figyelmet fordítva a magyar ipar aranykorának és Ganz Ábrahám örökségének bemutatására.

Négyzetes képet készítette: Németh Nóra

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

A város mint közös ügyünk A város mint közös ügyünk
Szakmai nap az innovatív városfejlesztésről a Goldberger Design Districtben
építészet

Tér-erő-tér Tér-erő-tér
Claus Käpplinger (szerk.): Spaces of Intensity. 3h architects. Birkhäuser, 2020
építészet

Az új Vénusz, vagy a láger? Az új Vénusz, vagy a láger?
A dán Királyi Színház épületei
építészet

Kincset érő kerámia Kincset érő kerámia
A Zsolnayak építészeti öröksége Budapesten

Más művészeti ágakról

art&design

A bezártság tere A bezártság tere
Herbert Anikó/Haniko Nubes című kiállításáról
irodalom

Az élőlény mozog és lélegzik Az élőlény mozog és lélegzik
Tóth Kinga és Ladik Katalin beszélgetése és hangköltészeti előadása a Ms. Columbo Live! sorozat keretében
Beszámoló a 11. Frankofón Filmnapok programjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés