bezár
 

színház

2021. 10. 15.
Kamarakiállítás az idén 125 éves kecskeméti színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kamarakiállítás az idén 125 éves kecskeméti színházban Színháztörténeti kamarakiállítás állít emléket a kecskeméti teátrum megnyitásának 125 éves évfordulója alkalmából - közölte az intézmény az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a kiállítás egyrészt az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI), az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti Adattárának, valamint magángyűjtők anyagára támaszkodva, másrészt a színház tulajdonában lévő korabeli tárgyakra, jelmezekre, dokumentumokra építve ad rövid áttekintést - a teátrum nyitóelőadására fókuszálva - a korszak színjátszásáról, illetve a színházat tervező Fellner és Helmer építészpáros munkásságáról.

Szkéné színház

A páholysoron Gajdó Tamás, az OSZMI tudományos munkatársa Jászai Mari mint Gertrudis című gyűjtése látható, hiszen a színházat Katona József Bánk bán című drámájával nyitották meg, amelyben Gertrudis szerepét Jászai Mari alakította.

A nézőtéri büfében Ludmann Mihály művészet- és építészettörténész kiállítási anyaga nézhető meg Helmer és Fellner, a színházépítők címmel. A tárlat végigvezet az Osztrák-Magyar Monarchiában nagy népszerűségnek örvendő, bécsi építészpáros magyarországi munkásságán.

A Magyar Művészeti Akadémia és a Kecskeméti Nemzeti Színház közös kamarakiállításának egyes részei egy utazó tárlat részét is képezik, amelyek 2022 januárjától az ország több színházában is láthatóak lesznek. Az utolsó állomása a jövőre 165 éves fennállását ünneplő Miskolci Nemzeti Színház lesz.

1892-ben I. Ferenc József és Erzsébet királyné trónra lépésének 25. évfordulója alkalmából döntött úgy Kecskemét tanácsa, hogy színházat épít, amelyet 1896-ban adtak át. A kecskeméti teátrum 125 évvel ezelőtt, október 14-én nyitotta meg először kapuit. Az ünnepség három napig tartott, és Katona József legismertebb darabját részben a budapesti Nemzeti Színház művészei játszották.

A 125 éves jubileum méltó megünneplésére a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház vezetése a 2021/2022-es évadban egyebek mellett az Elisabeth című musicalt választotta. A darab bemutatóját Szente Vajk rendezésében október 15-én láthatja a közönség.

Műsorra tűzték 2022. április 15-én a Bánk bán című operát is, amelynek különlegessége, hogy a darab ihlette balettelőadás is csatlakozik hozzá a Kecskemét City Balett társulatának előadásában.

Négyzetes kép forrása: https://www.facebook.com/kecskemetinemzeti/

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Három magányos szív Három magányos szív
A Hatszín Teátrum Hárman a padon című előadásáról
Luigi Pirandello: IV. Henrik | Zenthe Ferenc Színház - Szkéné
színház

Jónak lenni Jónak lenni
A szecsuáni jó ember az Örkény Színházban
színház

Percek percegnek Percek percegnek
Simkó Beatrix: A kredenc a pincében maradt című előadásról

Más művészeti ágakról

art&design

Táncház, vendégmunkás, indián Táncház, vendégmunkás, indián
Interjú Korniss Péterrel külföldi kiállításokról, sikerekről, változó világunkról és a magyar fotográfia nemzetközi megítéléséről
8. Budapest International Documentary Festival
irodalom

A kígyó nyelve A kígyó nyelve
Helyzetjel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés