bezár
 

irodalom

2021. 11. 01.
Erőszakos fellépések az írók ellen
Az EWC nyílt levele az Európai Unióhoz a fehérorosz helyzet kapcsán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Erőszakos fellépések az írók ellen Október 26-án az Európai Írók Tanácsa (EWC) megrendítő közleményt intézett az Európai Parlament Emberi Jogi Albizottságához (DROI). A nyílt levél a fehéroroszországi kulturális szférát érő fenyegetésekre, és kimondottan írókkal, fordítókkal, írói szervezetekkel, valamint független könyvkiadókkal szembeni erőszakos fellépésekre hívta fel a figyelmet - értesítette az EWC a prae.hu művészeti portált.

Csupán a 2020 augusztusában rendezett parlamenti választások óta történt, ellehetetlenítő intézkedések felsorolása alapján is közel 40,000 embert tartóztattak le, és szabadságát vesztette legalább 1,200 kulturális szereplő – elismert írók, fordítók, zenészek és színészek. A statisztikákat a Fehérorosz PEN Centre írószövetség készítette. A levél kiemeli, hogy egy átlag elítélt akár négy évet is eltölt a börtönökben Facebook-posztolás, matricázás, vagy éppen cenzúra alatt álló könyvek nyilvános olvasásának vádjával. Mi több, 1500 kulturális szervezetet ért támadás az utóbbi időszakban, amelyből 284 egyesület esett már a Lukasenko-féle legfelsőbb bíróságának, és Ihar Milto legfőbb ügyész radikális “megtisztító” mozgalmának áldozatául – 2021 október 1-én a Fehérorosz Írók Unióját is felszámolták.

Már a puszta off- és online publikáció is gondot okoz: az írók, a könyvkiadók rettegnek, hiszen koholt vádak egész arzenálját zúdíthatják a nyakukba bármely pillanatban. A levél szerint létezik egy feketelista is, azon közszereplők nevével, akik nem nyilvánulhatnak meg semmiféle kormányhoz köthető médiumban. Az állami nyomdák nem vesznek részt a független hírlapok, irodalmi magazinok terjesztésében és finanszírozásában, sőt, nemrégiben fogadtak el egy törvénymódosítást, amivel az állami befolyás még távolabb nyújtózkodhat. 

Aki tüntetéseken vesz részt, nem kapcsolhat be élő közvetítést a közösségi oldalakon. Ha telefont tart magánál, bárkit a demonstráció szervezőjének címkéznek, ez pedig automatikusan eljárást von maga után. A kormányellenes tüntetők agitátorok és terroristák a hatalom szemében – és ez egészen elképesztő, már-már kafkai szituációkat idéz elő. A levél példája szerint olyan nyugdíjasokat állítottak törvényszék elé, akik a vonaton Nil S. Hilevich, Yakub Kolas, és Uladzimir Karatkievich köteteket olvastak – mondván, a tiltott könyvek használata és nyilvános mutogatása egyfajta passzív szembenállásként értendő. Extrémista, nyugat által támogatott írásokat a rendőrség figyelmeztetés nélkül elkobozhat. A Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics talán jelenleg a leginkább cenzúra alatt álló író: nevének puszta említése is tiltott az iskolákban és az egyetemeken, azonnali eljárás terhével.

A felhívás elkeseredetten kéri az Európai Unió segítségét, a demokrácia megcsúfolása ellenében, és a szólásszabadság nevében. Közlik, egy éve már annak, hogy első segélykiáltások után szankciókkal fenyegették a rezsimet, az intézkedések azonban mégsem léptek életbe. A levélben ezért most nyomatékosan felszólították a hatóságokat, hogy gyakoroljanak nyomást a fehérorosz állami kulturális szervekre; terjesszék ki a humanitárius lehetőségeket azon emigránsok számára, akik menekülni kényszerülnek az országból; hozzanak létre 6-12 hónapos menedéket biztosító ösztöndíj rendszereket a tehetséges fiatal, vagy már elismert művészek részére; valamint támogassák financiálisan a kormányellenes, független médiát.

A levél szerzői: Nina George (Németország), Maïa Bensimon (Franciaország), Miguel Ángel Serrano (Spanyolország), Myriam Diocaretz (Hollandia), Eystein Hanssen (Norvégia), Markku Loytönen (Finnország).

 

A fordítást a hivatalos levél alapján közöljük, amelynek eredeti verzója IDE kattintva olvasható.

 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Drámák tollal, vitriollal Drámák tollal, vitriollal
Márton László: Bátor Csikó, Kalligram Kiadó, Budapest, 2021.
irodalom

Égbolt-variációk Égbolt-variációk
Nagy Márta Júlia: Elígért lány, Jelenkor Kiadó, Budapest, 2021.
irodalom

Keresztülvinnék az országon egy láda reményt Keresztülvinnék az országon egy láda reményt
Bemutatták a negyedik Kóspallagi Írótanya szövegeiből készült antológiát

Más művészeti ágakról

film

Óda a merengő ifjúsághoz Óda a merengő ifjúsághoz
Joachim Trier: A világ legrosszabb embere
gyerek

Lépesméz, zseléprint és papírszív Lépesméz, zseléprint és papírszív
Trogmayer Éva és Egervölgyi Lilla Medvemese című első kötetéről
színház

Száz év, egy dráma Száz év, egy dráma
Páros interjú Rák Katival és Czető Bernát Lászlóval


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés