bezár
 

színház

2021. 11. 05.
Csend-etűdök a Szkénében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
November Budapesten is látható az ESZME, a Szkéné Színház és a Szentendrei Teátrum közös produkciója, a Csend-etűdök. A produkció ősbemutatójának még a nyáron adott otthont a szentendrei MűvészetMalom.

Szokol Judit és Fabacsovis Lili előadása az elhúzódó járványhelyzetből egyre ismerősebb problémát jár körül, ugyanis a történet egy lakótömb egymástól elszigetelt alakjainak magányos életébe, egyre mélyülő csendjébe nyújt betekintést. A hétköznapokból nagyon is ismerős szereplők – egy egyetemista lány, egy nagymama, egy középkorú férfi, egy vlogger és egy zenésznek készülő pizzafutár – szinte már csak az interneten tartják a kapcsolatot a külvilággal, a valódi érintkezés pedig komoly nehézséget jelent számukra. Az alkotópáros által jegyzett kortárs szöveg igyekszik nagyon érzékenyen és változatosan reagálni társadalmunk közös léttapasztalatára, amelyet a közelmúltban egyre inkább a hiány, az egyedüllét és az elszigeteltség határozott meg.

Szkéné színház

Úgy gondolom, hogy minden emberi sorsból lehetne drámát írni, hiszen mindenki főszereplője a saját életének. Minden apróságnak jelentősége van, ha a saját életünkről van szó. A hétköznapi emberek drámáját kerestük, amelyekkel nap mint nap küzdünk, a személyes tragédiákat. Talán ha ezeket viszontlátjuk a színpadon, kevésbé érezzük magunkat magányosnak.” nyilatkozta Szokol Judit a Revizornak.

A párhuzamos történetekből építkező előadás második síkja egy japán ihletésű szamuráj-fantasy, amely ugyancsak az aktuális társadalmi problémákra, ezen belül is a mai magyar valóság anomáliáira igyekszik ráirányítani a figyelmet. Az erős szituációkat ütköztető történet ugyanakkor üdítő módon nem teszi le a voksát egyetlen politikai oldal mellett sem: sőt, épp arra kíván rámutatni, hogy az alapfogalmakat és a társadalom alapvető kérdéseit nem lehet kisajátítani.

(...) sokszor használják fel a hazaszeretetet politikai manipulációra, amit kikérek magamnak. Mint ahogy az is manipuláció a másik oldalon, hogy aki büszke a magyarságára, az megkaphatja, hogy nacionalista. Ezt is kikérem magamnak. Ez így fekete-fehér, pedig még annyi szín van.- nyilatkozta Hajduk Károly a Fideliónak az előadás kapcsán.

A Csend-etűdök további érdekessége, hogy a tapasztalt színészek mellett fiatal egyetemisták játszanak: a független szférából már jól ismert Hajduk Károlyhoz, Nyakó Júliához és Dékány Barnabáshoz Milovits Hanna, Lelkes Botond és Jeney Luca Viktória csatlakozott. A szerzőpáros ugyancsak néhány éve végzett a Színház- és Filművészeti Egyetemen: Szokol Judit 2019-ben diplomázott Ascher Tamás zenés színházrendező osztályában, Fabacsovics Lili pedig egy évvel korábban, Jákfalvi Magdolna, Kárpáti Péter és Upor László dramaturgosztályában. A látványvilágért felelős Jeli Sára Luca szintén 2019-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem látványtervező szakán.

Mindig nagyon boldogan játszom velük. Az a tapasztalatom, hogy okosabbak és határozottabbak, mint az én generációm volt ennyi idősen. Megdöbbentő, hogy a fiatal szerzőpáros, Szokol Judit és Fabacsovics Lili milyen mélységében boncolgatja a témákat, és hogy milyen hihetetlen erősen írták meg a szöveget.” – nyilatkozta Nyakó Júlia a generációk találkozásáról.

A Csend-etűdök különleges zenei világát Matisz Flóra Lili és Lovász Ákos alkotta meg, a történeteket átszövő vetítések Bredán Máté munkái. Az előadás novemberben két alkalommal, 12-én és 13-án 19 órától látható a Szkéné Színházban.

 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

A túlmozgás nem diszfunkció A túlmozgás nem diszfunkció
Beszélgetés Grecsó Zoltánnal
színház

A Desiré Fesztiválról – Szabadka, első nap A Desiré Fesztiválról – Szabadka, első nap
Desiré Central Station 2021 – The History and You
színház

Görget. Görget. Görget. Görget. Görget. Görget.
Climate Change Theater Action Budapesten

Más művészeti ágakról

gyerek

Lépesméz, zseléprint és papírszív Lépesméz, zseléprint és papírszív
Trogmayer Éva és Egervölgyi Lilla Medvemese című első kötetéről
irodalom

Rosta Rosta
Kísérlet Balassi kötetének rekonstrukciójára 4.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés