bezár
 

art&design

2021. 11. 08.
NUBES – Herbert Anikó kiállítása a Budapesti Művelődési Központban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
NUBES – Herbert Anikó kiállítása a Budapesti Művelődési Központban Herbert Anikó aka Haniko NUBES című kiállításán az állandó, mégis folyton folyvást változó természeti jelenségek kerülnek középpontba – Nap, Hold, csillagok és persze, felhők –, melyek az alkotó értelmezésében nem pusztán az észlelés tárgyai, sokkal inkább az elmélyülés eszközei. Messzi kapuk, melyek több kilométernyi és fényévnyi távolságból is visszavezetnek minket saját belső tereinkbe. A Budapesti Művelődési Központban, november 9-én nyíló kiállításon most először mutatkozik be a teljes „Otthonka” sorozat, illetve az Andorrában készült „Personal Cloud Stories” darabjait is itt láthatja először a hazai közönség.

Nubes, vagyis felhő. Ezen a kiállításon eltávolodunk a szakirodalomban használatos kifejezésektől: nem vízcseppek és jégkristályok elegendő koncentrációjaként értelmezzük a látottakat, hanem a megfoghatatlant, a folyton átalakulót, a sohasem-ugyanolyat keressük. Ezt a tünékeny természeti képződményt, mely több kilométeres magasságból mindig más-más arcát mutatja nekünk, Herbert Anikó közelebb hozza hozzánk, és megállásra, kontemplálásra invitál bennünket. Képein keresztül az alkotó arra a tevékenységre igyekszik emlékeztetni bennünket, amit gyermekként nagyon is jól ismertünk, s amit felnőtt fejjel egyre ritkábban engedünk meg magunknak: hogy nézzük – pusztán a látvány öröméért – a felhőket. A feladat egyszerű, vagy mégsem?

Még ha nem is vagyunk tisztában a felhők művészet- és vallástörténetben előforduló változataival és jelentőségével, tekintetünket tudat alatt, ösztönösen is az ég felé emeljük. Herbert a szemlélődés tárgyává s egyszersmind alkotásai főszereplőjévé is teszi a felhőket: alkotásain keresztül mi is beléphetünk azokon a kapukon, amiket ugyan nap mint nap érzékelünk, de belefeledkezni csak egész ritkán szoktunk.

Bár ez a sokrétű szimbólum korábban is megjelent újrahasznosított anyagokból készült papírkollázsain, az alkotó most tovább bővíti repertoárját: a nemrégiben elkészült Nubes falvédők társaságában az égbolt további szereplői is megjelennek kerámia objektek formájában, sőt a hagyományos népi motívumokkal díszített miskakancsó egy sajátosan újragondolt változata is feltűnik majd a művelődési központ kirakatában. És persze most sem hiányozhat az a bizonyos japán szimbólum, mely szinte már Herbert védjegyévé vált az elmúlt évek során: a végzet vörös fonala ezen a kiállításon is hol észrevétlenül, hol nagyon is látványos módon jelenik meg és teremt kapcsolatot égi és földi dolgok között.

A művész már belépett ezeken a kapukon, hogy aztán dolgozóasztala fölé hajolva alkotásaiban újrateremtse azt a látványt, amin keresztül mi is beengedést nyerhetünk önmagunkhoz. Ebben az élményben nemcsak a kiállítás látogatói, de az utca embere is részesülhet: a művelődési központ három kirakatában is ott pihennek majd a művész által megalkotott rendhagyó „díszletek”, melyek állandóságukkal a változás szépségére emlékeztetnek.

A prae.hu-n megjelent Urai Dorottya Herbert Anikó Otthonka című kollázskötetéhez írt előszava, az írás ide kattintva érhető el.

A négyzetes kép: Herbert Anikó Otthonka
Fotó: Biró Dávid

NUBES
A kiállítás november 10. és 19. között látogatható a Budapesti Művelődési Központ I. emeletén. További részletek az esemény Facebook oldalán.
Helyszín: Budapesti Művelődési Központ • 1119 Budapest, Etele út 55.

 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Planet Budapest 2021
Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó
art&design

Egy androgün reggele Egy androgün reggele
Avagy a WOFT: Lair című kiállításról az FKSE pincéjében
art&design

Ki kell erőszakolnunk, hogy sikítson az a műanyag Ki kell erőszakolnunk, hogy sikítson az a műanyag
Interjú Borsos Lőrinc művészpárossal az eddig elért eredményekről, az alkotói én fejlődéséről és a magyar művészek kitörési lehetőségeiről
art&design

A vallaurisi kerámia aranykora A vallaurisi kerámia aranykora
A Musée Magnelli, musée de la céramique átfogó kiállításáról

Más művészeti ágakról

film

Óda a merengő ifjúsághoz Óda a merengő ifjúsághoz
Joachim Trier: A világ legrosszabb embere
Magyar költők amerikai antológiájának bemutatója
irodalom

Amikor már lilul az arcod Amikor már lilul az arcod
Halász Rita: Mély levegő, Libri Kiadó, 2020


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés