bezár
 

irodalom

2021. 11. 11.
Elkezdődött a Versmaraton a PIM-ben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elkezdődött a Versmaraton a PIM-ben Elkezdődött a tizedik, jubileumi Versmaraton a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) szerdán Budapesten. Az idén rendhagyó módon április helyett novemberben megrendezett eseményen 52 kortárs költő 12 órán át olvassa fel műveit Az év versei 2021 antológiából.

A Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) az idén tizedik alkalommal rendezi meg a Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvénysorozatát, a Versmaratont. A járványhelyzet miatt áprilisban elmaradt program most valósulhat meg - hangzott el az Versmaraton szerdai megnyitóján.

Jánosi Zoltán, a Magyar Napló Kiadó irodalmi vezetője kiemelte: céljuk, hogy minél több vers hangozzék el, minél több költő hangján a 10 órától 22 óráig tartó műsorban.

Felidézte: az idén is megtartották a Költők futása elnevezésű programot. Október 16-án 30-40 költő, író futotta le a maratoni távot, mintegy 42 kilométert a Költő utcánál.

Elmondta: a Versmaraton keretében meghirdetett Szaval a suli elnevezésű pályázatot az idén a Mátészalkai Esze Tamás Gimnázium diákjai nyerték meg Kürti László Panoráma című versével.

Tájékoztatása szerint a megzenésített versek előadói számára meghirdetett HangHordozók - Énekmondók verseny beadási határideje november 21., eredményhirdetése 2022. január 22-én, a magyar kultúra napján lesz.

Ismertette, hogy a sóstói Fametsző Művésztelep 25 művet választott ki Az év versei 2021 antológiából, amelyhez grafikákat alkotnak.

Pásztor Zoltán, a Kossuth Rádió program-főtanácsadója elmondta: az idén a csatorna Facebook-oldalán streamelve folyamatosan követhető az esemény, emellett délelőtt és délután is bejelentkeznek élőben, továbbá a verseket felveszik és a rádió versműsorában is hallhatók lesznek. A közmédia kulturális csatornája, az M5 is többször tudósít a helyszínről.

Zsille Gábor, az antológia szerkesztője kiemelte: a 2001 óta létező antológiasorozat legújabb kötete Az év versei 2021, amelyet a Magyar Napló Kiadó jelentetett meg. A kötetben 95 költő szerepel, közülük 52-en vállalták, hogy felolvassák verseiket és a színpadi beszélgetéseken részt vesznek.

Aki ezt a 12 órát végigköveti, gazdag keresztmetszetet kaphat a kortárs magyar líráról - mondta Zsille Gábor, hozzátéve: példátlanul széles lesz a spektrum: a 90 éves Czigány György és a 21 éves Nagy Lea is színpadra lép. Mint mondta, minden órában 3-5 költővel találkozhat a közönség.

A Szaval a suli-pályázat nyertesei, a Mátészalkai Esze Tamás Gimnázium 9/B és 9/D osztályos tanulói a megnyitón előadták Kürti László Panoráma című versét. A Versmaraton első beszélgetésének résztvevője Vörös István, Kürti László, Turczi István és Szabó Palócz Attila volt.

Kép forrása: Wikipédia

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Drámák tollal, vitriollal Drámák tollal, vitriollal
Márton László: Bátor Csikó, Kalligram Kiadó, Budapest, 2021.
irodalom

Amikor már lilul az arcod Amikor már lilul az arcod
Halász Rita: Mély levegő, Libri Kiadó, 2020
irodalom

Keresztülvinnék az országon egy láda reményt Keresztülvinnék az országon egy láda reményt
Bemutatták a negyedik Kóspallagi Írótanya szövegeiből készült antológiát
irodalom

Apák földön fekve Apák földön fekve
Vállaltan elfogult beszámoló Kalapos Éva Veronika regényéről: Ezek voltak az apák, Athenaeum kiadó, 2021

Más művészeti ágakról

art&design

Hova tűnt a lakástextil? Hova tűnt a lakástextil?
Vélemény az idei Texhibition című kiállításról
film

Óda a merengő ifjúsághoz Óda a merengő ifjúsághoz
Joachim Trier: A világ legrosszabb embere
gyerek

Lépesméz, zseléprint és papírszív Lépesméz, zseléprint és papírszív
Trogmayer Éva és Egervölgyi Lilla Medvemese című első kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés