bezár
 

irodalom

2021. 11. 11.
Cristina Peri Rossi uruguayi költő, író kapja idén a Cervantes-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Cristina Peri Rossi uruguayi költő, író kapja idén a Cervantes-díjat Cristina Peri Rossi uruguayi költő és írónőnek ítélte a zsűri ebben az évben a spanyol nyelvű irodalom legjelentősebb elismerésének számító Cervantes-díjat - jelentette be a döntést Miquel Iceta kulturális miniszter szerdán Madridban.

A néhány napon belül 80-ik születésnapját ünneplő szerző 1972-ban hagyta el Montevideót, a katonai diktatúra elől menekülve. Művei hazájában 1985-ig be voltak tiltva. Számos munkájában metaforikus formában jelennek meg diktatúrában átélt élményei.

Az egyik legfontosabb spanyol nyelvű dél-amerikai szerzőnek tartják, akinek munkássága nem ismer műfaji határokat. Egyik legjobb barátja Julio Cortázar argentin író a rövid elbeszélések nagy megújítójának nevezte. Művei szorosan kapcsolódnak a szerelemhez, a vágyhoz, a szexualitáshoz.

Dél-Amerikát elhagyva 1972-ben először Párizsba költözött, majd Barcelonában telepedett le, azóta is ott él és alkot. Kötetei több mint húsz idegen nyelven is olvashatók. Újságíróként, valamint brazil és francia szerzők fordítójaként is elismert.

Cristina Peri Rossi a Cervantes-díj történetében a hatodik nő, aki megkapta a kitüntetést.

A 45 évvel ezelőtt alapított elismeréssel a spanyol nyelvű irodalmi örökség gazdagításához hozzájárulókat jutalmazzák. A 125 ezer euróval (41,7 millió forinttal) járó díjat tavaly Francisco Brines spanyol költő, egy évvel korábban pedig Joan Margarit katalán költő vehette át.

Kép forrása: Flickr

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Vaktérkép
Fiatal költők új kötetei a Nyitott Műhelyben

Más művészeti ágakról

Lully–Molière: A kénytelen házasság
gyerek

Meséljük együtt az ünnepeket! Meséljük együtt az ünnepeket!
Bajzáth Mária: Kerek élet fája, Lampion Könyvek, 2022
art&design

Kísérletek a humanizmus fenyítőbotjának hatástalanítására Kísérletek a humanizmus fenyítőbotjának hatástalanítására
Beszámoló a Poszthumanizmus és képzőművészet című beszélgetésről
Az Átrium Színház A trianoni csata című előadásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés