bezár
 

irodalom

2021. 11. 17.
Filmpályázatot hirdet a PIM
Meghosszabbította a PIM A tettenérés kamerája filmpályázatának határidejét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Filmpályázatot hirdet a PIM A tettenérés kamerája címmel 16-25 év közötti amatőr filmkészítők számára hirdetett pályázatot a Petőfi Irodalmi Múzeum. A Mészöly Miklós születésének századik évfordulója alkalmából meghirdetett felhívás meghosszabbított leadási határideje 2022. március 1. A legjobb alkotások pénzjutalomban részesülnek.

Mészöly Miklós mondatait olvasva képeket látunk, műveit könnyű filmszerűen elképzelni. A tettenérés kamerája nevű filmpályázat kapcsán a szervezők többek között arra keresik a választ, hogy hogyan lehet ezeket a látványokat lencsevégre kapni egy igazi kamerával, illetve milyen jelentések születhetnek a képek és hangok találkozása által? Hogyan lesznek filmszerűek Mészöly szövegrészletei mozgóképes formában?

Archív felvételeket, relikviákat, fotókat és különleges tárgyak állnak a pályázók rendelkezésére, melyeket a PIM gyűjteményeiből és Mészöly Miklós szövegeiből válogattak a szervezők – ezek az anyagok a pályázat keretében ingyenesen hozzáférhetőek és átdolgozhatóak. A Petőfi Irodalmi Múzeum kreatív alkotói munkára, kísérletezésre hívja a leendő pályázókat. A készülő pályaműben vágási technikák, megzenésítés, dramaturgiai elemek és illusztráció szabadon alkalmazható. A szervezők remélik, hogy a művek minél személyesebb és szemléletesebb kontextusban ragadják meg a témát Mészöly Miklós életműve által.

A beérkező anyagokat szakmai zsűri értékeli: Dr. Gelencsér Gábor filmesztéta, egyetemi docens – ELTE Filmtudomány Tanszék, Tóth Szabina, a PIM médiatárának munkatársa, Kara Dávid, grafikus, VJ, a Budapest School média és alkotás tanára, valamint Zurbó Dorottya DLA filmrendező, egyetemi oktató – SZFE – DocNomads Joint Masters, METU.

A legjobb beérkezett pályázati anyagokat kiállítják múzeumi és virtuális terekben. Ezen felül az 1. helyezett 120.000 ft,, a 2. helyezett: 100.000 ft, a 3. helyezett 80.000 pénzjutalomban részesül.

Az elkészült pályamunkákat név, elérhetőség és rövid bemutatkozó szöveg kíséretében az alábbi email címre várják: filmpalyazat@pim.hu. A felhasználható anyagok a PIM oldalán ingyenesen elérhetők: https://pim.hu/hu/tetteneres-kameraja.


A pályaműveknek a következő kritériumoknak kell megfelelni:

A pályamű

  • hossza és formátuma: egy maximum 3-5 perces filmetűd .mp4 formátumban;
  • felhasználja a PIM oldalán elérhető mellékletek valamelyikét Mészöly Miklós Az atléta halála című regényéből (a szövegrészek egészét vagy részletét is fel lehet dolgozni a pályamunkában);
  • felhasználhatja Vázsonyi Jánosnak az író szövegeire rögtönzött jazz improvizációja vagy Mészöly Eötvös Collegiumban felvett, a PIM oldalán elérhető hanganyaga;
  • felhasználhatja a PIM gyűjteményében lévő, Mészölyhöz kötődő tárgyak fényképeit;
  • készítése során bármilyen filmkészítő technika felhasználható (pl. animáció, kollázs, montázs).

Pályázati feltételek:

  • A pályázó amatőr filmkészítő, tehát: filmkészítő vagy képzőművészeti végzettsége (még) nincsen, jelenleg ilyen területeken nem oktat;
  • A pályázó 16-25 év közötti;
  • Határidő: 2022. március 1.

A négyzetes kép forrása: Petőfi Irodalmi Múzeum

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Magyar költők amerikai antológiájának bemutatója
irodalom

Az ökológiai doboztól az emberisten víziójáig Az ökológiai doboztól az emberisten víziójáig
Kovács Gábor Szegedi Egyetemen tartott technológiakritikai előadásáról
irodalom

Tudás, internet és hálólét Tudás, internet és hálólét
Informatórium – A tudomány tudománya című tudománynépszerűsítő programsorozat a Szegedi Tudományegyetemen
irodalom

Ismeri Ön az Édes Annát? Ismeri Ön az Édes Annát?
December 31-ig látogatható a Petőfi Irodalmi Múzeum Édes Anna / Kosztolányi – Trianon 100 című kiállítása

Más művészeti ágakról

film

Óda a merengő ifjúsághoz Óda a merengő ifjúsághoz
Joachim Trier: A világ legrosszabb embere
gyerek

Lépesméz, zseléprint és papírszív Lépesméz, zseléprint és papírszív
Trogmayer Éva és Egervölgyi Lilla Medvemese című első kötetéről
színház

Három magányos szív Három magányos szív
A Hatszín Teátrum Hárman a padon című előadásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés