bezár
 

színház

2021. 11. 17.
Színházi előadással emlékezik Trianonra a Batthyány Lajos Alapítvány
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Színházi előadással emlékezik Trianonra a Batthyány Lajos Alapítvány Trianon - egy nemzet tragédiája címmel színházi előadással emlékezik a trianoni békeszerződés több mint egy évszázaddal ezelőtti aláírására kedd este Budapesten a Batthyány Lajos Alapítvány.

Az alapítvány felkérésére készült előadást Rátóti Zoltán rendezte, szereplői Katona Kinga, a Nemzeti Színház színésze, Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója, Rátóti Zoltán, valamint a Déryné Társulat három fiatal színésze: Tarpai Viktória, Habodász István és Kárpáti Barnabás.  

Szkéné színház

Közleményük szerint az előadás két zenei világ "versengésével" mutatja be a magyarok és a nyugat között feszülő ellentétet. A magyar zenét hegedű, a nyugat zenéjét egy, a Győri Filharmonikusokból alakult vonósnégyes jeleníti meg, melyet Berkes Kálmán klarinétművész, karmester vezényel.

A rendezői koncepció Michael O'Sullivan forgatókönyvét alapjául véve azt kívánja bizonyítani, hogy a Trianon okozta fájdalom bemutatására a zene és az irodalom a legalkalmasabb.

Ezért is hangoznak el magyar versek is az előadásban, egyebek között Babits Mihály Áldás a magyarra című műve. Az előadás kuriózuma a színpad mögött felállított vásznon Novák Tamás filmrendező kisfilmje, mely segít a nézőnek a trianoni döntés igazságtalanságának mélyebb átélésében - szól a közlemény a Batthyány Lajos Alapítvány frissen felújított székházában, a budavári Lónyay-Hatvany villában látható produkcióról.

Négyzetes kép forrása: facebook.com/BatthyanyLajosAlapitvany

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Három magányos szív Három magányos szív
A Hatszín Teátrum Hárman a padon című előadásáról
színház

A túlmozgás nem diszfunkció A túlmozgás nem diszfunkció
Beszélgetés Grecsó Zoltánnal
színház

A közös teherviselés abszurd musicalje A közös teherviselés abszurd musicalje
Minden negyedik a Radnóti Tesla Laborjában
színház

Jurányi - Betekinteni egy beláthatatlant Jurányi - Betekinteni egy beláthatatlant
Egy független színházi alkotóbázis hétköznapjai

Más művészeti ágakról

gyerek

Minden idők macskáiról Minden idők macskáiról
Lovász Andrea (szerk.): Macskák mesés könyve, Cerkabella, 2021
Interjú Palojtay János zongoraművésszel a zenei pálya buktatóiról, dilemmáiról, örömeiről
film

Óda a merengő ifjúsághoz Óda a merengő ifjúsághoz
Joachim Trier: A világ legrosszabb embere
irodalom

A kígyó nyelve A kígyó nyelve
Helyzetjel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés