bezár
 

színház

2021. 11. 19.
A tizenötödik címmel történelmi musicalt mutat be a Madách Színház tavasszal
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A tizenötödik címmel történelmi musicalt mutat be a Madách Színház tavasszal A tizenötödik címmel mutat be történelmi musicalt a Madách Színház tavasszal; Derzsi György és Meskó Zsolt darabját, a III. Madách Musical Pályázat győztes művét Szirtes Tamás rendezésében láthatja a közönség.

A Madách Színház 2022. április 22-23-24-én mutatja be a tizenötödik aradi vértanúról, Kazinczy Lajosról szóló darabot, amelynek címszerepét hármas szereposztásban Borbély Richárd, Jenővári Miklós és Solti Ádám alakítja.

Szkéné színház

Az új magyar musical az 1848-49-es szabadságharc korát idézi meg, a darabban a kor magyar dallamvilága keveredik XXI. századi zenei formákkal. Az alkotás 52 pályamű közül nyerte el a musical pályázat első díját - hangzott el a színház Facebook-oldalán tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója kiemelte: a musical pályázat győztesének lenni rangos elismeréssé vált, a korábbi győztesek a Madách Színház repertoárjának darabjai és az ország számos színházában láthatók.

Hozzátette: A tizenötödik című darab is különleges hangvételű musical, a zene furcsa kombinációja a hiphop-, rap-stílusnak és a nagyívű musical éneklésnek. A darab maga is különleges, egy kevéssé ismert személyről, Kazinczy Lajosról, a nyelvújító Kazinczy Ferenc fiáról szól, aki a tizenötödik aradi vértanú volt.

Kiemelte: a szerzők leleménye, hogy megtaláltak egy igazi modern hőst, akit az adott szituáció tett hőssé. Az ő történetét mutatja be a darab, amely hazaszeretetről, az ember sorsának vállalásáról szól, számos olyan modern kérdésről, amelyet magyar történelmi köntösben még nem mondtak el.

A tizenötödik középpontjában a hétköznapi ember áll, aki sodródik a történelem viharában, az apai örökség árnyékában, a beteljesületlen szerelem bánatában. A szerelmes, bohém, szegény és céltalan ifjúból a szabadságharc hőse lesz.

Meskó Zsolt elmondta: 14 éves korában olvasta Pásztor Emil A tizenötödik aradi vértanú című, Kazinczy Lajosról szóló kötetet, öt évvel ezelőtt merült fel benne az ötlet, hogy a témából szövegkönyvet írjon. Kocsák Tibor zenei vezető kiemelte: attól sikeres és friss egy musical, ha napjaink modern zenei világa belekerül. A hiphop, a rap a fiatalokat szólítja meg. Mint mondta, Derzsi György zenéjében érzi azt a drámát, mesélő kedvet, zenei építkezést, amely érdekes, modern, korszerű musicalt hozott létre.

A klasszikus témát modern zenei világgal bemutató előadás díszlet- és animációtervezője Vízvárdi András, jelmeztervezője Rományi Nóra, a játékmester Valcz Péter. A produkció zeneszerzője Derzsi György, zenei vezetője Kocsák Tibor, koreográfusa Tihanyi Ákos.

A címszerepet, Kazinczyt hármas szereposztásban alakító Borbély Richárd, Jenővári Miklós és Solti Ádám mellett Baranyai Annamária, Détár Enikő, Gallusz Nikolett, Kecskés Tímea, Ladinek Judit, Miller Zoltán, Posta Victor, Sánta László, Gubik Petra és Simon Boglárka szerepel az előadásban.

Négyzetes kép: Facebook

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A Desiré Fesztiválról – Szabadka, anyák napja A Desiré Fesztiválról – Szabadka, anyák napja
Desiré Central Station 2021 – The History and You
színház

A Desiré Fesztiválról – Szabadka, harmadik nap A Desiré Fesztiválról – Szabadka, harmadik nap
Desiré Central Station 2021 – The History and You
színház

A Desiré Fesztiválról – Szabadka, első nap A Desiré Fesztiválról – Szabadka, első nap
Desiré Central Station 2021 – The History and You

Más művészeti ágakról

film

Óda a merengő ifjúsághoz Óda a merengő ifjúsághoz
Joachim Trier: A világ legrosszabb embere
irodalom

Hétköznapi diskurzusok Hétköznapi diskurzusok
Kovács Viktor és Kovács Dominik voltak a Kötetlenül sorozat vendégei
irodalom

A kígyó nyelve A kígyó nyelve
Helyzetjel
irodalom

Égbolt-variációk Égbolt-variációk
Nagy Márta Júlia: Elígért lány, Jelenkor Kiadó, Budapest, 2021.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés