bezár
 

film

2021. 11. 20.
Magyar művész alkotása a világörökségi helyszínű angliai fényfesztivál középpontjában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar művész alkotása a világörökségi helyszínű angliai fényfesztivál középpontjában Magyar művész alkotása áll a világörökségi helyszínű angliai Lumiere fényfesztivál középpontjában. A Durhamban vasárnapig látható, a székesegyház homlokzatára Balogh Zsolt által készített animáció központi témája az újjászületés.

Az Egyesült Királyság legnagyobb fényfesztiváljának, a durhami Lumiere-nek, központi eleme a magyar művész által készített grandiózus fényfestés, amelyet a XI. században épült, UNESCO világörökségi védettség alatt álló székesegyház homlokzatára álmodott meg.

A Lumiere fényfesztivált 2009 óta kétévente szervezik meg Durhamban helyi és nemzetközi művészek meghívásával. A pandémiát követően idén november 18. és 21. között, 2018 óta először tér vissza a rendszeresen több tízezres látogatói számmal megvalósuló rendezvény.

Az egész városra kiterjedő fesztivál központi eleme minden alkalommal az 1093-ban épült ikonikus katedrális grandiózus homlokzatára készült fényfestés, amelyet az idén Balogh Zsolt (Palma Studio) készített a Liszt Intézet - Londoni Magyar Kulturális Központ támogatásával.

A fesztivál ideje alatt folyamatosan látható, Szívünkben vak remény (In Our Hearts Blind Hope) című, 12 perc hosszú animáció központi témája az újjászületés. A mű fő inspirációi a pandémia és az eltérő kultúrák novemberi halottak napi megemlékezései.

Az alkotás a helyi közösségről készült fotókkal kezdődik, amint annak tagjai gyertyát gyújtanak a székesegyházban, a végén pedig egy főnixmadár jelzi az újjászületést. A fényfestés ezáltal reflektál a jelenre, a veszteségre, bezártságra és sötétségre, amelyet mindnyájan elszenvedtünk, egyúttal a Lumiere fényének visszatérése a reményt is megjeleníti a város és lakosai számára. Az alkotást Richard Hammarton zeneszerző kompozíciója teszi teljessé.

A közleményben Vincze Mátét, az intézet igazgatóját idézik, aki elmondta, hogy a fényfestés Angliában és az Egyesült Államokban is nagyon magyar műfaj, a kulcsszereplők között számos kiemelkedő tehetségű művész és művészcsoport található meg.

Mint mondta, Angliában a sötét novemberi napok egyfajta hagyománya a fényfesztivál és ezek közül alig találunk olyat, ahol legalább egy kis installációval nincs jelen magyar művész. "Nagy büszkeség, hogy támogathattuk Balogh Zsolt művét, amely ezek közül is a legfontosabb fesztivál központi eleme lett" - fogalmazott az intézet igazgatója, hozzátéve, hogy az Egyesült Királyság animációs úttörője szintén magyar volt, Halász János, aki brit feleségével közösen alapított Halas & Batchelor stúdióval az első egészestét brit animációs filmet készítette el.

Balogh Zsolt a londoni Royal College of Artban végzett, és dolgozott már többek között a 2012-es londoni Olimpián, a Victoria & Albert Múzeumnak, valamint a Hampton Court királyi palotának. Az általa alapított Palma Studio a magyar közönsége számára leginkább a budapesti Városligetben épülő Magyar Zene Háza részére tervezett kiállításról lehet ismert - áll a közleményben.

Négyzetes kép: Facebook

 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

film

Óda a merengő ifjúsághoz Óda a merengő ifjúsághoz
Joachim Trier: A világ legrosszabb embere
Edgar Wright: Utolsó éjszaka a Sohóban
Interjú Fabricius Gáborral
Interjú Grosan Cristina filmrendezővel arról, milyen közép-európai kollégákkal együtt dolgozni, és hogyan juttatta egy ártalmatlan Google-keresés a Berlinale Talents programba.

Más művészeti ágakról

gyerek

Lépesméz, zseléprint és papírszív Lépesméz, zseléprint és papírszív
Trogmayer Éva és Egervölgyi Lilla Medvemese című első kötetéről
irodalom

Drámák tollal, vitriollal Drámák tollal, vitriollal
Márton László: Bátor Csikó, Kalligram Kiadó, Budapest, 2021.
Magyar költők amerikai antológiájának bemutatója
irodalom

Az ökológiai doboztól az emberisten víziójáig Az ökológiai doboztól az emberisten víziójáig
Kovács Gábor Szegedi Egyetemen tartott technológiakritikai előadásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés