bezár
 

art&design

2021. 11. 25.
Génkapocs II. kiállítás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Génkapocs II. kiállítás Génkapocs II. címmel látható kiállítás csütörtöktől az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) Gyulai Pál utcai székházában, Budapesten. Az új tárlat fókuszában az inspiráló, példamutató, értékteremtő család áll. A kiállítás anyagát a szervezők a szentendrei Farkas dinasztiától kapták, akik ezer szálon kapcsolódnak a művészet számos formájához: szobrászathoz, festészethez, zenéhez, fotó- és textilművészethez.

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a kultúra és művészetek elhivatott támogatójaként kiállítássorozatot szervez, hogy ezzel is segítse a tehetséges művészek széles körben való megismertetését. A MANK Nonprofit Kft-vel közös, Staféta elnevezésű új programsorozatuk első kiállítását Génkapocs II. címmel szerdán a Támogatáskezelő székházának (1085 Budapest, Gyulai Pál utca 13.) aulájában nyitották meg.

A magyar képzőművészet történetében számos olyan családdal találkozhatunk, amelyben egy-egy gyermek folytatta a szülő hivatását, de olyan dinasztiával, amelyben négy generáció szinte valamennyi tagja a művészet területén tevékenykedik, alig.

Tardy Annát, a kiállítás kurátora elmondta: Rákossy Anikó festő- és grafikusművész és férje, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett szobrászművész, Farkas Ádám nemcsak folytatták a szüleiktől örökölt mesterséget, és építettek megkérdőjelezhetetlen jelentőségű életművet, de családjukkal példát is állítottak arról, hogyan lehet tehetséges gyermekeket olyan környezetben nevelni, ahol az alkotás anyanyelv.

A Támogatáskezelő kiállításán Rákossy Anikó gazdagon burjánzó képterei, Farkas Ádám a természet geometriájából és esztétikájából merítkező szobrai, Farkas Zsófia amorf bronz- és alumíniumfigurái, Farkas Borbála a pamut melegségét és a geometria szigorát szembeállító textilképei és Strauss Emma hagyományokra, szokásokra reflektáló fotográfiái vallanak a különleges családról. Műveiken keresztül bemutatják, hogyan szövődnek össze a különböző módokon megnyilvánuló, autonóm, mégis összetartozó művészi világok.

A tárlat az aktuális járványügyi szabályozások szerint tekinthető meg november 25-től január 6-ig. A rendezvény fővédnöke Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár, aki mellett a kiállításmegnyitón köszöntőt mondott Monszpart Zsolt, a Támogatáskezelő főigazgatója és Feledy Balázs művészeti író.

Farkas Ádám, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth- és Munkácsy-díjas érdemes művész nemzetközileg is elismert szobrászatát a természet szeretetéből és tiszteletéből táplálkozó idealizmus jellemzi. Rákossy Anikó alkotásait belső tájképeknek tekinti, festményeit ismétlődő absztrakt motívumokból és meleg, pasztell színharmóniákból építi fel.

A házaspár első gyermeke, Farkas Borbála, aki franciaországi tanulmányait követően kezdte el igazán textilművészeti munkáját, művészetére nagy hatással volt a francia életvitel, textil-, és lakáskultúra. Testvére, Farkas Zsófia művészete az angolszász műanyagszobrászat eszmeiségével mutat rokonságot, szobrászatával egy sajátos, szinte meseszerű világot teremt. Fia, Barakonyi Brúnó zenéjével színesítette a családi tárlat megnyitóját, míg Farkas Borbála lánya, Strauss Emma fotóival járult hozzá a kiállításhoz.

A négyzetes kép forrása: www.facebook.com/alkotomuveszet.hu/

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Boldogság, gyere haza… Boldogság, gyere haza…
Bihari Ágnes Boldog Kft című tárlatáról
art&design

A bezártság tere A bezártság tere
Herbert Anikó/Haniko Nubes című kiállításáról
art&design

Bonckést nyújtani a művésznek Bonckést nyújtani a művésznek
Milorad Krstić Das Anatomische Theater című kiállításmegnyitója a Kis Présházban
art&design

Ember legyen a talpán, aki az űrbe akar utazni Ember legyen a talpán, aki az űrbe akar utazni
Beszélgetés Hargitai András audiovizuális művésszel az Extrasolar című performansz kapcsán

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Táncház, vendégmunkás, indián Táncház, vendégmunkás, indián
Interjú Korniss Péterrel külföldi kiállításokról, sikerekről, változó világunkról és a magyar fotográfia nemzetközi megítéléséről
8. Budapest International Documentary Festival
Magyar költők amerikai antológiájának bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés