bezár
 

zene

2021. 11. 27.
Szathmáry Zsigmond új művei a Müpában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szathmáry Zsigmond új művei a Müpában Bach és Duruflé darabjai mellett új műveit mutatja be Szathmáry Zsigmond orgonaművész, zeneszerző november 30-án a budapesti Müpában. A november 30-i hangverseny a zenészgenerációk találkozásáról szól - közölte az intézmény az MTI-vel.     

A nyolcvankét éves Szathmáry Zsigmond mellett fellép Pétery Dóra, Reincke Ivan-Bogdan és Kun Rajmund orgonista, Berki Ádám csellista, Anikó Katharina Szathmáry hegedűművész, Thurnay Viola alt, Ekkehard Abele és Gyombolai Bálint bariton, a Nemes László Norbert vezette Új Liszt Ferenc Kamarakórus tagjai és az UMZE Kamaraegyüttes hangszeres muzsikusai Vajda Gergely vezényletével.     

A színes és változatos koncerten - amelyen két requiem is helyet kapott - a megemlékezés gondolata is megjelenik. A Requiem Fukushima emlékére című, 2012-ben írt darabot az atomerőmű-katasztrófa felett érzett megrázkódtatás inspirálta. A mű most hangzik el először Magyarországon.

A Bajor Rádió nürnbergi szekciójának felkérésére komponált Cadenza című művének zenei anyagát a koncerten is közreműködő lányának, Anikó Katharina Szathmárynak írta. Ez a darab szintén először hallható hazánkban.     

Szathmáry Zsigmond orgonaművész és zeneszerző 1960-ban megnyerte a budapesti Nemzetközi Orgonaverseny első díját, majd Bécsben, Kölnben és Darmstadtban folytatta posztgraduális tanulmányait. Egyik meghatározó mestere az összes Bach-orgonaművet kétszer is hanglemezre játszó Helmut Walcha volt.     

Az 1970-es években Nyugat-Németországban telepedett le, és a 20. század meghatározó zeneszerzőivel - Stockhausen, Berio, Pousseur, Kagel és Ligeti - állt személyes kapcsolatban: mintegy százhúsz neki ajánlott orgonamű ősbemutatóját jegyzi.

A négyzetes kép forrása: www.mupa.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lully–Molière: A kénytelen házasság
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Horváth Balázs válaszol
Rémisztő másság – a castratók tündöklése és bukása (3.)
Rémisztő másság – a castratók tündöklése és bukása (2.)

Más művészeti ágakról

színház

Széttépett tündérmese Széttépett tündérmese
A Mohácsi testvérek Mágnás Miskája a 6szín Teátrumban
Daniel Kwan – Daniel Scheinert: Minden, mindenhol, mindenkor
Komáromi Jókai Színház - Szkéné: Don Juan, vagy az apák réme


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés