bezár
 

irodalom

2022. 01. 14.
EU 2022-ben: aranyeső a kulturális és kreatív ágazatokra
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
EU 2022-ben: aranyeső a kulturális és kreatív ágazatokra Az Európai Bizottság elfogadta a kulturális és kreatív ágazatokat érintő 2022-es munkaprogramját, mely szerint az ágazat hozzávetőleg 385 millió euróval (mintegy 131 milliárd forint) gazdálkodhat az idén.

Közölték, az idei vonatkozó, Kreatív Európa program költségvetése csaknem 100 millió euróval haladja meg a 2021-es források összegét. A kreatív és kulturális ágazat szereplőinek juttatott támogatások növelésekor a program a koronavírus-válságból és a globális verseny kiéleződéséből eredő kihívásokkal is számol.

A program kulturális ága új felhívásokat és kezdeményezéseket foglal magában a zene, a kulturális örökség, az előadóművészet és az irodalom területén. Emellett mobilitási programot indít, amely lehetőséget kínál a művészeknek, alkotóknak vagy a kulturális szakembereknek arra, hogy szakmai fejlődés vagy nemzetközi együttműködés céljából külföldre utazzanak, ott koprodukciókban és közös alkotási folyamatokban vegyenek részt vagy bemutassák műveiket.

A program emellett az audiovizuális ágra is összpontosít, amelynek keretében támogatni fogja az innovatív videojátékok és a virtuális valósággal kapcsolatos tapasztalatok fejlesztésének finanszírozását. Az innováció további fellendítésére az EU bevezeti az úgynevezett Media Market Gateway nevű kezdeményezést az ígéretes induló vállalkozások számára. A filmfesztiválok közötti együttműködést hálózatokon keresztül fogják szorosabbá tenni.

Az uniós bizottság közleménye kiemelte: a kulturális és kreatív ágazatok a gazdaság működéséhez is jelentős mértékben hozzájárulnak, az EU teljes GDP-jének 4,2 százalékát termelik meg és az uniós munkaerő 3,7 százalékát foglalkoztatják.

 

Négyzetes kép a leadben: eu-foerdermittel.eu.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Elmesélhető múltról és megélhető jelenről Gabriela Adameşteanuval és Esther Kinskyvel a Dunafeszten
Márton László: A kárpótlás, Kalligram Kiadó, Budapest, 2022.

Más művészeti ágakról

Képtelen képrablás - Mesék a múzeumból, Pagony, 2022
gyerek

Rajzpályázat általános iskolásoknak
Deres Kornélia Besúgó Rómeó, meglékelt Yorick című kötetéről
színház

Budaörsi Szentivánéji álom a Városmajorban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés