bezár
 

zene

2022. 05. 17.
Kreatív (Félre)Értelmezések Rituáléi est a Magyar Zene Házában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kreatív (Félre)Értelmezések Rituáléi est a Magyar Zene Házában Koncertinstalláció, elektronikus zene, rockzene, közösségi happening és hangjáték is várja a közönséget az ázsiai és európai kutató művészek Kreatív (Félre)Értelmezések Rituáléi című összművészeti estjén május 23-án a budapesti Magyar Zene Házában.

Mi történik, ha kortárs eszközökkel dolgozzuk fel egy ezeréves kultúrájú nép hagyományait? A Tajvan melletti Orchidea-szigeten élő Tao népcsoportnál három éven keresztül vendégeskedtek kutatók a bécsi zeneakadémia vezetésével. A helyi művészeti örökséget feltérképezve most egy különleges estén megkísérlik annak átültetését saját kortárs kifejezésmódjukba. Hogy mi lett az eredmény? Élő kiállítás zenészekkel, közösségi happening, filmvetítések vagy például tradíciókra építő tajvani metál. Magyarországot Gryllus Samu zeneszerző képviseli a projektben.

A program alapkérdése, hogy milyen kölcsönös szolidaritáson alapuló, inspirációs gyakorlat köthet össze bécsi, berlini, budapesti kutatókat a LanYu-ről, vagyis a Tao nép lakta Orchidea szigetről származó művészekkel. Össze lehet-e egyáltalán egyeztetni a művészetre és az életre vonatkozó definíciókat ebben a két eltérő világban? Erről szólt az elmúlt három évben a bécsi zeneakadémia (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien / MDW) vezetésével lezajlott művészi kutatási projekt, a Creative (Mis)Understandings. Ennek első záróeseményére május 20-án kerül sor Bécsben, a Kutatók éjszakája programján, a Weltmuseum Wien falai között. A bemutató után három nappal érkezik a program átdolgozott verziója a Magyar Zene Háza belső és külső tereibe, magyar résztvevőkkel kiegészülve.

Az esemény műfajilag széles spektrumon, összművészeti formában mutatja be a kutatás izgalmas eredményeit.

 

Program:

18.00-19.00 Előjáték – videó és hanginstallációk kötetlenül, a kezdésre várakozva (Előadóterem)

19.00-20.00 Megnyitó, képernyők és zenészek párbeszédére épülő, élő installáció (a ház több pontján)

20.00-21.30 A sziget kultúrájából inspirálódott, műfajilag sokszínű koncert (Koncertterem)

21.30-22.30 Nyitott, közösségi happening (Aula, Szabadtéri színpad)

 

További információ itt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Szabó Dániellel külföldi érvényesülésről, versenyzésről, a siker lehetséges jelentéseiről
Háttérinterjú Balogh Máté Andrással, a kortársPRos Kft. és az Art is Business Egyesület alapítójával a kulturális és a forprofit szféra egymásra találásáról, igényekről és lehetőségekről
Akiket elkapott a tömegpszichózis
Mayhem-koncert + Mortiis, Exodikon a Barba Negrában, 2022. április 29.

Más művészeti ágakról

A Rumini című táncszínházi előadásról
színház

17. Gyulai Shakespeare Fesztivál
színház

Égnehéz a Kelet-Nyugati Alkotóműhely előadásában
Peter Handke: Kísérlet a fáradtságról, Typotex, Budapest, 2022


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés