bezár
 

irodalom

2022. 11. 09.
Első helyezést ért el magyar diák a nemzetközi balettverseny párizsi elődöntőjén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Első helyezést ért el korosztályában Pollák Julianna Éva klasszikus balett kategóriában a Youth America Grand Prix (YAGP) nemzetközi ifjúsági balettverseny párizsi elődöntőjén. A Magyar Nemzeti Balettintézet (MNBI) második évfolyamos növendéke a 9 és 11 év köztiek úgynevezett prekompetitív klasszikus balett kategóriájában végzett az első helyen 71 induló közül.

Pollák Julianna Éva felkészítő mesterei – Chernakova Olga és Kirejko Dmitrij Taraszovics – betanításában Bronyiszlava Nyizsinszka és Dimitri Romanoff A rosszul őrzött lány-koreográfiájából és David Lichine Graduation Ball című balettjéből mutatott be egy-egy részletet. Az MNBI növendéke - egyedüli magyar indulóként - a kortárs prekompetitív kategóriában is eredményesen szerepelt, itt Vetési Adrienn Szitakötő című koreográfiájával a 36 indulóból a 12. helyen végzett.

A díjak odaítéléséről döntő 11 fős zsűriben olyan jeles személyiségek foglaltak helyet, mint Katherine Williams, az American Ballet Theater (ABT) szólistája, Élisabeth Platel, a Párizsi Opera Balettiskolájának igazgatója, Christopher Powney, a londoni Királyi Balettiskola művészeti igazgatója vagy Nicolas Le Riche, a Királyi Svéd Balett művészeti igazgatója.

A Bolsoj Balett egykori táncosa, az Egyesült Államokban balettmesterként tevékenykedő Larissa Saveliev és férje, Gennadi Saveliev, az American Ballet Theater szólistája által 1999-ben alapított YAGP mindössze néhány év alatt a legrangosabb balettversennyé és ösztöndíjprogrammá nőtte ki magát a tengerentúlon. A verseny részeként az Egyesült Államokban és Kanadában 31, Európában, Ázsiában, Közép- és Dél-Amerikában, Ausztráliában, valamint a virtuális térben további 12 elődöntőt tartanak, amelyek legjobbjai kapnak meghívást a floridai Tampában 2023. április 3. és 9. között megrendezendő döntőre. A vasárnap zárult párizsi megmérettetéshez számos mesterkurzus is kapcsolódott a Párizsi Opera Balettiskolájában.

A Magyar Állami Operaház és a Magyar Nemzeti Balett 2016-ban Solymosi Tamás balettigazgató koncepciója nyomán hívta életre az intézmény önálló balettképzését. A 2018 óta Radina Dace művészeti igazgató által vezetett intézmény növendékei az elmúlt években számos nemzetközi versenyen arattak sikert.

 

Kép forrása: Pixabay

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Izsó Zita: Bekerített erdő, Scolar Kiadó, Budapest, 2022
Keresztes Szent János: Vers az isteniről című írása kapcsán – fordította Takács Zsuzsa
Burns Katalin Esőcsinálás című kötetének bemutatója
Kritika a Jövőbemutató antológiáról

Más művészeti ágakról

Megjelent a Csaknekedkislány új albuma
Andrei Kutsila Amikor a virágok nem hallgatnak című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Vít Klusák Örökre szóló pillanat című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Kiss Judit Ágnes: Zsálya hercegnő és a mélyvölgyi utazás


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés