bezár
 

irodalom

2022. 11. 11.
Rafael Cadenas a Cervantes-díj idei kitüntetettje
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rafael Cadenas venezuelai költő nyerte el idén a spanyol nyelvű irodalom legjelentősebb elismerésének számító Cervantes-díjat - jelentette be Miquel Iceta spanyol kulturális miniszter a zsűri döntését csütörtökön Madridban.

A Caracasban élő 92 éves esszéíró, fordító és egyetemi tanár számos költeménye alapműnek számít a venezuelai irodalomban, leghíresebb verse, a Vereség 1963-ban látott napvilágot. Már pályafutása kezdetén elismeréssel írtak műveiről a kritikusok. Filozofikus, a valóságot a költészeten keresztül elemző verseit Friedrich Hölderlin és Rainer Maria Rilke műveihez hasonlították. Kommunista párttagsága miatt Marcos Pérez Jiménez katonai diktatúrájának idején 1952-ben bebörtönözték, majd száműzték Venezuelából. 1958-as hazatéréséig Trinidad szigetén élt. Kritikus Venezuela előző vezetője, Hugo Chávez és a jelenlegi elnök, Nicolas Maduro által képviselt politikai irányvonallal szemben. Pályafutását számos rangos irodalmi díjjal ismerték el, például 1985-ben megkapta hazája nemzeti irodalmi díját, 2018-ban átvehette a Zsófia királyné nevét viselő ibero-amerikai költészeti díjat.

A Cervantes-díj korábbi kitüntetettjei között szerepel a mexikói Octavio Paz, a spanyol Camilo José Cela és a perui Mario Vargas Llosa, akik az irodalmi Nobel-díjat is elnyerték pályafutásuk során. Rafael Cadenas a 22. dél-amerikai szerző, akit 1976 óta ezzel az elismeréssel jutalmaznak, amiért munkásságával hozzájárult a spanyol nyelvű irodalmi örökség gazdagításához. A 125 ezer euróval (50 millió forint) járó kitüntetést VI. Fülöp spanyol király adja majd át jövő áprilisban Alcalá de Henaresben, a Don Quijote világhírű írója, Miguel de Cervantes szülővárosában.

 

Fotó: Daniel Hernández

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

A „Mészöly Miklós és a kortárs irodalom” című rendezvényről
Vaktérkép
Nádas Péter: Rémtörténetek, Jelenkor kiadó, Budapest, 2022.
Burns Katalin Esőcsinálás című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Tornyai Péter válaszol
Andrei Kutsila Amikor a virágok nem hallgatnak című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Andrej Losak Szétrombolt kapcsolatok című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés