bezár
 

film

2023. 01. 04.
César-díj – Erőszakkal vádolt jelöltek nem jelenhetnek meg a díjkiosztón
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
César-díj – Erőszakkal vádolt jelöltek nem jelenhetnek meg a díjkiosztón A francia filmakadémia úgy döntött, hogy erőszakkal vádolt művészek nem vehetnek részt a legjelentősebb francia filmes elismerésnek számító César-díjak következő átadóján.  

„Az áldozatok iránti tisztelet nevében (még feltételezettek esetén is gyanúsítás alapján, vagy nem jogerős ítélet esetében is) az a döntés született, hogy nem helyezzük reflektorfénybe azokat, akiket az igazságszolgáltatás erőszakos cselekménnyel gyanúsít” – írta közleményében a filmakadémia.

A döntés értelmében, ha egy César-díjra jelölt művészről kiderül, hogy gyanúsított vagy elítélték erőszakos, elsősorban szexuális jellegű cselekmény miatt, nem kap meghívást a február 25-i díjkiosztóra és az ahhoz kapcsolódó eseményekre

„Ez a kizárás természetesen azt is jelenti, hogy az érintett személy nevében más sem beszélhet ezeken az eseményeken, még akkor sem, ha a César-díjat ő kapja meg” – jelezte a filmakadémia.

A döntés előzménye, hogy a legígéretesebb színész díjára jelölt Sofiane Bennacer ellen novemberben eljárás indult nemi erőszak és szexuális bántalmazás vádjával. A cannes-i fesztiválon nagy sikert aratott Les Amandiers című film egyik főszerepét alakító 26 éves színész nevét a botrány kirobbanásakor a filmakadémia visszavonta a jelöltek listájáról, és jelezte, hogy a közeljövőben módosítani kívánja a César-díjak szabályzatát.

A színész tagadja a vádakat, míg a film rendezője, Valeria Bruni-Tedeschi, aki Sofiane Bennacer jelenlegi élettársa, „médialincselésnek” nevezte, hogy a korábbi feljelentésekről a film bemutatójának napján adott hírt a sajtó. A rendezőnő szerint az ártatlanság vélelme megilleti filmje főszereplőjét.

Sofiane Bennacer ellen több volt élettársa is feljelentést tett nemi erőszak és szexuális bántalmazás vádjával az elmúlt hónapokban, ami a filmrendező Roman Polanski vagy a színész Gérard Depardieu ellen felmerült gyanúk kapcsán fellobbant közéleti vitákhoz hasonló botrányt robbantott ki a francia közéletben.

 

 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Elizabeth Banks: Kokainmedve
Dubinyák Réka: Ali, a magyar jezidi
Püsök Botond Túl közel című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

Más művészeti ágakról

Gyurász Marianna: Már nem a mi völgyünk, Kalligram kiadó, 2022.
art&design

Interjú Rainer Péterrel, a Gadányi Jenő Alapítvány elnökével
A FÉLonline búcsúestje a Három Hollóban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés