bezár
 

színház

2009. 12. 18.
Harminchárom változat Haydn-koponyára - Esterházy-ősbemutató
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Esterházy Péter Harminchárom változat Haydn-koponyára című színművének pénteki ősbemutatójával a budapesti Bárka Színházban ér finisébe a 2009-es Haydn-év.

Szkéné színház

Mint a darab rendezője, Göttinger Pál az MTI-nek elmondta, a szerző az emlékév alkalmából, felkérésre írta a nagy osztrák zeneszerző életművét is feldolgozó darabját, de a komponistát harminc éven át alkalmazó Esterházy-család között számtalan párhuzam kínálkozott. A közönség láthatja Joseph Haydn eszterházai mindennapjait, "a parancsszóra alkotás, az életmű és az élet közötti ordító különbségek epizódjait" - szólt a színműről.

A harminchárom jelenetből álló darab azonban nem egyszerűen a zeneszerzőről vagy az Esterházyakról szól - figyelmeztet a rendező: éppúgy felbukkan benne a művészi szabadság kérdése, Haydn helye a zenetörténetben, kapcsolata Mozarttal és Beethovennel, valamint egy morbid krimiszál is.

A komponista fejét a valóságban is ellopták temetése után nyolc nappal, és csak 1954-ben temették vissza a test mellé. "Koponyarablás mostanában is történik, de akkor kimondottan divat volt a frenológia nevű, azóta kudarcosnak bizonyult (ál)tudományág miatt, amelynek művelői a koponya domborulataiból következtettek a vizsgált személy tulajdonságaira és képességeire" - idézte fel a történetet Göttinger Pál.
Elmondása szerint a Haydn fejét ellopó Rosenbaum és társai le is folytatták a vizsgálatot, és megállapították, hogy a komponista koponyáján nagyon fejlettek a "zenedudorok".

Mint a rendező hangsúlyozta, a Harminchárom változat... magán viseli Esterházy Péter stílusjegyeit, így a mondatok sokszor "lebegnek", nem a történet viszi előre a művet. "A színházcsinálónak ennél nagyobb gólt nem tudsz rúgni: a színész meg fogja kérdezni, hogy hová álljon és mit mondjon; ott döntések vannak. Érvényes válaszokat kellett találnunk ezekre a nehéz szituációkra" - beszélt a közös munkáról Göttinger Pál.
A Harminchárom változat... műfaját firtató kérdésre a rendező megjegyezte, amennyiben a dráma egymással azonos súlyú igazságok egymásnak feszülése, akkor Esterházy darabja dráma. Nincs viszont egy főhős, aki végigsodródik egy történeten, amelynek a végén valamilyen formában megtisztul; ehhez képest epikus a darab - tette hozzá.

Göttinger Pál kiemelte: Esterházy vele egyenrangúan felkészült nézőre számít. "Ezt a kis slendrián vállrángatást nehéz a színésznek magáévá tennie, de ha sikerül, nagyon nagy dolgok tudnak születni" - fogalmazott.
A Bárka Színház produkciójában Joseph Haydnt Benedek Miklós alakítja, partnerei Kálid Artúr, Réti Adrienn, Ilyés Róbert, Gados Béla, Telekes Péter, Dévai Balázs, Kardos Róbert, Parti Nóra, Lázár Kati, valamint egy komplett kamarazenekar.

Az ősbemutató díszletét Csík György, a jelmezeket Kovalcsik Anikó tervezte, az előadás zenei vezetője Dinyés Dániel.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A Desiré Fesztiválról – Szabadka, harmadik nap A Desiré Fesztiválról – Szabadka, harmadik nap
Desiré Central Station 2021 – The History and You
színház

Lírai szerepjátékok Lírai szerepjátékok
A Temesvári Stúdió Apró kozmikus félreértés című előadásáról
színház

Görget. Görget. Görget. Görget. Görget. Görget.
Climate Change Theater Action Budapesten
színház

Intellektuális játékfutam Intellektuális játékfutam
Thomas Mann Tonio Krögere a Fészekben

Más művészeti ágakról

art&design

Viktoriánus avantgárdok Viktoriánus avantgárdok
Bevezetés a preraffaelita művészetbe – 1. rész
film

Óda a merengő ifjúsághoz Óda a merengő ifjúsághoz
Joachim Trier: A világ legrosszabb embere
irodalom

A kígyó nyelve A kígyó nyelve
Helyzetjel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés