bezár
 

art&design

2010. 01. 19.
Román-magyar fotóművészeti szalon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Román és magyar, valamint a két országból elszármazott fotóművészek negyedik nemzetközi szalonja nyílik mintegy 80 alkotásból A tél címmel kedden a budapesti Román Kulturális Intézetben.
A kiállítás főszervezője a nagyváradi Tóth István, a Román Fotóművészek Szövetségének elnöke, aki elmondta az MTI-nek, hogy a két ország alig egy hét különbséggel ünnepli a kultúra napját: a román kultúra napja január 15., a nemzet költőjének, Mihai Eminescunak (1850-1889) a születésnapja, míg a magyar kultúra napja január 22., amikor Kölcsey Ferenc 1823-ban elkészült a Himnusz kéziratával.

Tóth István ezzel a közös fotótárlattal akarja felhívni a figyelmet a magyar és a román kultúrára. 1400 pályamű érkezett a világ minden részéből, az Egyesült Államoktól Kanadán, Ausztrálián, Izraelen át Németországig román és magyar gyökerű alkotóktól. Ebből az anyagból válogatta ki az öt tagú nemzetközi zsűri az interneten keresztül azt a 297 munkát, amelyeket négyfelé osztva mutatnak be a két országban.

Január 15-én, pénteken nyílt meg a nagyváradi Eurofoto Artgalériában egy tárlat, majd 19-én Budapesten és a Kolozsvári Központi Egyetemen, végül január 22-én, a magyar kultúra napján Bukarestben, a Magyar Kulturális Intézetben lesz látható a győztes pályamunkákból összeállított és a telet ábrázoló kiállítás - részletezte a főszervező.

Tóth István kérdésre válaszolva azt mondta, hogy nem egyszerűen a telet bemutató képeslap-tárlatot állítottak össze, hanem a tájban ott van a hóval, jéggel küszködő ember is, nem egyszer drámai erejű fotón megörökítve.

A két nemzetet is szimbolizáló fotószalon anyagát három nyelvű - román, magyar, angol - katalógusban adják ki, a budapesti kiállítás február 20-ig tart nyitva.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben
art&design

A sérülés variációi A sérülés variációi
Kontrolltól az elengedésig - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.
art&design

A kék bársony mögött, a vörös szobában A kék bársony mögött, a vörös szobában
David Lynch: Small Stories / Kis történetek című fotókiállítása a Műcsarnokban

Más művészeti ágakról

építészet

A modernizmus és a múlt illúziója A modernizmus és a múlt illúziója
Építészeti körtúra az ezerarcú Barcelonában
színház

Hősök, árulók, bohócok: Coriolanus és a művészet egyesítő ereje Hősök, árulók, bohócok: Coriolanus és a művészet egyesítő ereje
Az ukrán Ivan Franko Nemzeti Drámai Színház vendégjátéka a MITEM-en
film

Én vagyok Vasember Én vagyok Vasember
Bosszúállók: Végjáték
Justin Baldoni: Két lépés távolság


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés