bezár
 

art&design

2010. 02. 12.
Masturzo nyerte a World Press Photo fődíját
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az olasz Pietro Masturzo fényképe nyerte a World Press Photo legjobb 2009-es sajtófotójáért járó fődíjat - jelentették be pénteken Amszterdamban.
A képen teheráni háztetőn kiabáló, tiltakozó nők láthatók. A fődíjas fotó június 24-én, a vitatott kimenetelű iráni elnökválasztás utáni tiltakozáshullám idején készült.

Természetfotó kategóriában Magyarország színeiben Joe Petersburger (National Geographic) első díjas lett Vadászó jégmadár című képével.
A legjobb helyszíni eseményfotót az ausztrál Adam Ferguson készítette Afganisztánban a New York Times mentori programjának keretében.
A eseményfotók sorozatának győztese az argentin Walter Astrada, aki a madagaszkári vérengzések idején fotózott.

Kent Klich svéd fotóriporter egy gázai házbelső felvételével nyerte az általános hírképek kategóriáját, ugyanebben a kategóriában a legjobb sorozatot az olasz Marco Vernaschi, a Pulitzer Intézet fotósa készítette.

A hírfotók legjobb emberábrázolásáért az olasz Michele Borzonit jutalmazták a szrinagári tüntetéseken készült képéért, a legjobb sorozat díját ebben a kategóriában a fődíjat is elnyerő Pietro Masturzo kapta.
A legjobb sporttudósítás kategória első helyezettje Gareth Copley brit fotós lett, aki a PA hírügynökség munkatársaként egy krikettmérkőzésen fényképezett, a legjobb sorozatot az amerikai Donald Miralle jr. készítette az Ironman Világbajnokságon Hawaiin.

A színes sportképek legjobbika a szintén amerikai Robert Gauthier alkotása, a Los Angeles Times munkatársa a Yankees szurkolóiról készült életképpel győzött. A sorozatok legjobbikát Lance Armstrong kerékpárversenyző visszatéréséről az amerikai Elizabeth Kreuz készítette.

A mai témákat feldolgozó képek szekciójának első helyezettje Pierre-Olivier Deschamps, az Agence Vu munkatársa a Champs-Elysées egy részletének fényképével, az amerikai Eugene Richards a Getty Images számára készült, háborús veteránokról szóló riportja a sorozatok közül bizonyult a legjobbnak.

A mindennapi élet kategóriát a német Michael Wolf nyerte a tokiói metrón készült fotójával, a legjobb sorozat díját a perui Gihan Tubbeh nyerte egy autista fiúról készült szériával.

A legjobb szóló portrét a brit Laura Pannack készítette egy anorexiás kamaszlányról a The Guardian hétvégi kiadásába, a holland Roderik Henderson autózókról készített sorozatával győzött.

A művészeti kategória legjobb szólóképe a mali Malick Sidibe alkotása a The New York Timesnek, a legjobb sorozatot a szekcióban a kanadai Kitra Cahana az egyesült államokbéli Új-Mexikóban készítette hippikről.
A természetfotók közül a már említett Joe Petersburger mellett sorozatáért a kanadai Paul Nicklent díjazták a Déli-sarkvidéken a National Geographic számára készült képeivel.

A World Press Photo elnevezésű nemzetközi sajtófotóversenyt 1955-ben alapították, és az itt elnyert kitüntetést a szakma legrangosabb nemzetközi elismerésének tekintik világszerte.

A zsűri idén tíz kategóriában választotta ki a győztest a beküldött több tízezer sajtófotó közül. Most először a sport, a természet és a portré kategóriára összpontosítottak különös mélységben: e kategóriákban szakosított előzsűri szelektált a beküldött képek közül. A zsűri a tíz kategóriában összesen 23 ország 63 fotósát díjazta.

A nyertes sajtófotókat április 23. és június 20. között Amszterdamban mutatják be a nagyközönségnek, majd 45 ország mintegy száz városába viszik el a kiállítást. A nyertes fotók azonban már most megtekinthetők az interneten, a http://www.worldpressphoto.org/ honlapon.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Művészek a járvány idején#2 Művészek a járvány idején#2
Interjú Koller Margittal a kialakult helyzetről, otthonmaradásról és tervezett munkákról
art&design

Budapest belvárosa beköltözött a Millenárisra Budapest belvárosa beköltözött a Millenárisra
Séta az Art and Antique Régiség és Kortárs Művészeti Vásáron
art&design

Sokan kérdezik tőlem: te mindenhol ott vagy? Sokan kérdezik tőlem: te mindenhol ott vagy?
Interjú Bence Bettinával, pályakezdő művészetelmélet hallgatóval a tevékenységeiről, és a kortárs képzőművészeti közegről

Más művészeti ágakról

Az Eötvös Péter Alapítvány további három évre nyert támogatást nemzetközi mentorprogramja folytatására. A 2021-es kiírás már elérhető az alapítvány honlapjáról
színház

Színház a koronav közepén (2) Színház a koronav közepén (2)
Szkéné-Picaro, Napszínház, Mándy Ildikó Társulata*
Színház a karanténból – Kincses sziget a londoni National Theatre-ből


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés